Donald Trump sparkar Rex Tillerson. Foto: ALEX BRANDON / AP/ TTDonald Trump sparkar Rex Tillerson. Foto: ALEX BRANDON / AP/ TT
Donald Trump sparkar Rex Tillerson. Foto: ALEX BRANDON / AP/ TT
CIA-chefen Mike Pompeo ersätter Rex Tillerson på posten som utrikesminister. Foto: RON SACHS / CNP / POLARISCIA-chefen Mike Pompeo ersätter Rex Tillerson på posten som utrikesminister. Foto: RON SACHS / CNP / POLARIS
CIA-chefen Mike Pompeo ersätter Rex Tillerson på posten som utrikesminister. Foto: RON SACHS / CNP / POLARIS
Gina Haspel kommer att ta över som CIA-chef. Hon blir första kvinnan på posten.Gina Haspel kommer att ta över som CIA-chef. Hon blir första kvinnan på posten.
Gina Haspel kommer att ta över som CIA-chef. Hon blir första kvinnan på posten.
Donald Trump meddelade på tisdagen att han sparkar Rex Tillerson som USA:s utrikesminister. Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅNDonald Trump meddelade på tisdagen att han sparkar Rex Tillerson som USA:s utrikesminister. Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump meddelade på tisdagen att han sparkar Rex Tillerson som USA:s utrikesminister. Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN
Trump ger dock inget motiv till varför han byter ut Tillerson mot Pompeo. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅNTrump ger dock inget motiv till varför han byter ut Tillerson mot Pompeo. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Trump ger dock inget motiv till varför han byter ut Tillerson mot Pompeo. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Rex Tillerson uppges inte ha fått någon förklaring till varför han tvingas lämna posten som USA:s utrikesminister. Foto: DAI KUROKAWA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNRex Tillerson uppges inte ha fått någon förklaring till varför han tvingas lämna posten som USA:s utrikesminister. Foto: DAI KUROKAWA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Rex Tillerson uppges inte ha fått någon förklaring till varför han tvingas lämna posten som USA:s utrikesminister. Foto: DAI KUROKAWA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump sparkar Rex Tillerson

Publicerad

Vid lunchtid ringde president Donald Trump till sin utrikesminister och berättade att han får sparken. 

Flera timmar innan det hade Trump släppt nyheten på Twitter. 

Tillerson ersätts av av CIA-chefen Mike Pompeo.

"Han kommer att göra ett fantastiskt jobb!", skriver Donald Trump på Twitter. 

Redan i slutet av förra året började det cirkulera rykten om att USA:s president Donald Trump skulle göra sig av med Rex Tillerson. New York Times har tidigare beskrivit relationen mellan Trump och Tillerson som "spänd" men då tillbakavisades uppgifterna av Vita huset. Såväl presschefen Sarah Sanders som utrikesdepartementets talesperson Heather Nauert hävdade att Rex Tillerson sitter kvar som utrikesminister. 

Trump: "Pompeo kommer att göra ett fantastiskt jobb"

Nu meddelar dock Donald Trump att Rex Tillerson fått sparken. Han ersätts av CIA-chefen Mike Pompeo.

"Mike Pompeo, chef för CIA, kommer att bli vår nya utrikesminister. Han kommer att göra ett fantastiskt jobb! Tack Rex Tillerson för din tjänstgöring", skriver Donald Trump på Twitter. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/973540316656623616

I ett uttalande till Washington Post säger han vidare om Tillerson:

"Mycket har åstadkommits under de senaste 14 månaderna och jag önskar honom och hans familj allt gott", säger Trump.

Trump ger inget motiv till avskedandet av Tillerson

I sitt uttalande fortsätter Trump att hylla Pompeo och lyfter fram hans erfarenheter inom det militära och i kongressen samt det fantastiska jobb han gjort inom CIA.

Trump ger dock inget motiv till varför han byter ut Tillerson mot Pompeo.

"Trump förklarade aldrig för Tillerson får sparken, och Tillerson ville behålla jobbet", säger en av Tillersons medarbetare till nyhetsbyrån AP.

Trump ska ha fattat beslutet på egen hand och hävdar att Tillerson kommer att bli "mycket lyckligare nu".

https://twitter.com/AP/status/973549404065075201

Nya CIA-chefen Gina Haspel styrde hemligt tortyrfångläger

USA:s president bad Rex Tillerson stiga åt sidan i redan fredags förra veckan och utrikesministern avbröt då sin resa i Afrika i förtid och återvände till Washington.

Gina Haspel blir ny chef för CIA och därmed den första kvinna som haft posten.

Gina Haspel blir ny chef för CIA och därmed den första kvinna som haft posten. Under åren 2003-2005 styrde hon ett hemligt fångläger där misstänkta terrorister utsattes för brutala förhör, som bland annat innebar att fångarna nekades sömn, stängdes in i kistor och fick vatten nertvingat i sina halsar, skriver The New Yorker

Fick beskedet via Twitter

Under tisdagskvällen kommenterade Rex Tillerson avgången i en presskonferens.

– Jag nåddes av ett samtal i dag av president Trump runt lunchtid och jag har också pratat med Vita husets stabschef Kelly för att försäkra oss om att vi har en klarhet över de kommande dagarna. Vad som är viktigast just nu är att försäkra oss om att vi får en smidig övergång, inledde han.

Men innan Tillerson fick samtalet hade president Trump, vid niotiden på förmiddagen, redan tagit till Twitter för att berätta att utrikesministern skulle ersättas.

I mötet med medierna talade Tillerson om vikten av osjälviska ledare, och att Trumpadministrationen hittills har åstadkommit en hel del.

– Men mycket arbete kvarstår. I Syrien finns det mer kvar att göra för att besegra ISIS och återfå fred.

Han betonade även vikten av att fortsätta arbeta mot en bra relation med Kina.

Utrikesministern lämnade ingen plats för mediefrågor, utan avslutade genom att tacka det amerikanska folket för deras öppenhet.

– Jag återgår nu till mitt privatliv, sade han.

Tillerson kommer att sitta kvar på sin post fram till 31 mars.

 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag