Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Donald Trump sparkar säkerhetsrådgivaren John Bolton

Donald Trump sparkar säkerhetsrådgivaren John Bolton.
John Bolton. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump sparkar den nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton, skriver CNBC

”Jag meddelade John Bolton under måndagskvällen att hans tjänster inte längre behövs i det Vita huset”, skrev Donald Trump i en Tweet på tisdagen.

På tisdagseftermiddagen meddelade Donald Trump att han sparkar den nationella säkerhetsrådgivaren. Den amerikanske presidenten menar att han var mycket oenig med många av rådgivarens förslag.  

”Jag meddelade John Bolton under måndagskvällen att hans tjänster inte längre behövs i det Vita huset. Jag var mycket oenig med många av hans förslag och därför bad jag om hans avgång”, sa han i en Tweet under tisdagen. 

Donald Trump skriver att han tackar John Bolton för sin tid i Vita huset, och att han kommer välja en ny nationell säkerhetsrådgivare nästa vecka. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1171452881729228802?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.cnbc.com%2F2019%2F09%2F10%2Ftrump-says-he-fired-national-security-advisor-john-bolton.html

Men bara några minuter efter Donald Trumps Tweet valde John Bolton att kommentera uppgifterna på sociala medier. 

På Twitter skriver han att han själv föreslog att han skulle avgå under måndagskvällen, och att presidenten sagt att de skulle prata under morgondagen. 

https://twitter.com/AmbJohnBolton/status/1171455806069305346

John Bolton är en i raden av alla som den amerikanske presidenten sparkat under hans mandatperiod. 

Under maj 2017 fick FBI-chefen James Comey sparken. Den officiella orsaken var hanteringen av Hillary Clintons uppmärksammade jobbmejl, men Donald Trump förvirrade senare situationen och sade att det handlade om Rysslandutredningen.

Andra som tvingats lämna Vita huset är utrikesministern Rex Tillerson, den tillförordnade justitieministern Sally Yates och stabschefen Reince Priebus, vars tid som stabschef blev den kortaste i amerikansk historia.