FBI-chefen James Comey sparkas av Donald Trump. Foto: Susan Walsh / AP/ TTFBI-chefen James Comey sparkas av Donald Trump. Foto: Susan Walsh / AP/ TT
FBI-chefen James Comey sparkas av Donald Trump. Foto: Susan Walsh / AP/ TT
FBI är en av vårt lands mest respekterade institutioner och den här dagen markerar en ny början för kronjuvelen i vår brottsbekämpning", säger Donald Trump i pressmeddelandet från Vita huset. Foto: Carolyn Kaster / AP/ TTFBI är en av vårt lands mest respekterade institutioner och den här dagen markerar en ny början för kronjuvelen i vår brottsbekämpning", säger Donald Trump i pressmeddelandet från Vita huset. Foto: Carolyn Kaster / AP/ TT
FBI är en av vårt lands mest respekterade institutioner och den här dagen markerar en ny början för kronjuvelen i vår brottsbekämpning", säger Donald Trump i pressmeddelandet från Vita huset. Foto: Carolyn Kaster / AP/ TT
Donald Trumps brev till James Comey.Donald Trumps brev till James Comey.
Donald Trumps brev till James Comey.
James Comey. Foto: Carolyn Kaster / AP/ TTJames Comey. Foto: Carolyn Kaster / AP/ TT
James Comey. Foto: Carolyn Kaster / AP/ TT

Donald Trump sparkar James Comey

Publicerad

NEW YORK.

Donald Trump sparkar FBI-chefen James Comey – ett besked som Comey ska ha fått på tv, enligt New York Times.

Anledningen som läggs fram är FBI-chefens hantering av Hillary Clintons mejlskandal.

Men kritiker tror att det beror på den pågående FBI-utredningen av Trumpkampanjens kontakter med Ryssland.

– Ett groteskt maktmissbruk, säger av CNN:s politiska expert Jeffrey Toobin.

FBI-chefen James Comey får sparken. Donald Trump förklarar avskedandet med FBI-chefens hantering av Hillary Clintons mejlskandal, även om den ofta anges som en delförklaring till att Donald Trump kunde vinna presidentvalet – och presidenten har själv berömt Comey för hans mod att ta sig an Clinton.

Beskedet ska Comey ha fått via tv. Samtidigt som han talade inför FBI-anställda i Los Angeles började nyheten dyka upp på tv-skärmar bakom honom, uppger New York Times. Comey ska ha skrattat och sagt att han tyckte det var ett ganska roligt skämt. Kort därefter levererades brevet om hans uppsägning till FBI:s huvudkontor i Washington.

I brevet skriver presidenten:

"Du är härmed avskedad och bortplockad från tjänsten, med omedelbar verkan. Samtidigt som jag är djupt tacksam för att du, vid tre olika tillfällen, har informerat mig om att jag inte utreds, instämmer jag med justitiedepartementet om att du inte har möjligheten att leda byrån på ett effektivt sätt."

Avslutningsvis skriver presidenten:

"Jag önskar dig all lycka i dina framtida åtaganden."

 

 

Jeff Sessions och Rod J. Rosenstein bakom beslutet att sparka FBI-chefen James Comey

Bakom beslutet uppges justitieminister Jeff Sessions och – framför allt – biträdande justitieminister Rod J. Rosenstein ligga. I ett PM till Jeff Sessions, offentliggjort av Vita huset, lägger Rosenstein fram argumenten för att James Comey ska avskedas. Rosenstein, som tillträdde så sent som för ett par veckor sedan, listar där misstagen han anser att Comey har gjort i utredningen av Hillary Clintons mejlskandal:

• Att vid en presskonferens ha tillkännagett att utredningen lades ned utan åtal, utan att ha konsulterat justitiedepartementet eller justitieministern.

• Att offentligt ha kritiserat Hillary Clinton vid samma presskonferens.

• Att ha avslöjat att utredningen kring Hillary Clintons mejl skulle återupptas i ett brev till kongressen.

"Jag förstår inte hur han kan vidhålla att han inte gjort fel, trots att det är den uppfattningen nästan alla delar. Att han gjorde allvarliga misstag är en av få uppfattningar som delas av människor med olika synvinklar... Sättet han hanterade slutsatserna från utredningen var fel. Som ett resultat av det kommer inte FBI kunna få tillbaka allmänhetens eller kongressens förtroende förrän organisationen har en chef som förstår detta och aldrig kommer att återupprepa misstagen", skriver Rosenstein.

Rod J. Rosenstein är mannen bakom avskedandet.Foto: J. Scott Applewhite / AP/ TT

Samtidigt har det framkommit att Comey gett kongressen felaktiga uppgifter om mejlen och överdrivit antalet som ska ha skickats vidare från Clintons medarbetare Huma Abedins dator till maken Anthony Weiner.

Donald Trumps relation med James Comey har varit dålig

Relationen mellan Donald Trump och FBI-chefen James Comey – som anställdes av Barack Obama 2013 – har varit långt ifrån bra, men nattens nyhet slog ändå ner som en bomb.

Beskedet från Vita huset kommer samtidigt som FBI-utredningen av Trumpkampanjens Rysslandskontakter fortfarande pågår.

 

 

 

"FBI är en av vårt lands mest respekterade institutioner och den här dagen markerar en ny början för kronjuvelen i vår brottsbekämpning", säger Donald Trump i pressmeddelandet från Vita huset.

– Ett groteskt maktmissbruk av presidenten … det är sådant här som pågår i icke-demokratier, kommenterar CNN:s politiska expert Jeffrey Toobin.

Den demokratiska senatorn Bob Casey liknar Trumps utspel med den gamle presidenten Richard Nixon. Han använder ordet "Nixonian", och säger att utredningen av Trumpkampanjens Rysslandskontakter måste fortsätta. Samtidigt: Den republikanske senatorn Lindsey Graham, som leder en av fyra utredningar om rysk inblandning i presidentvalet, säger att han stöder Trumps beslut att sparka Comey.

– Sett till de senaste kontroverserna kring FBI-chefen, tror jag att en färsk start kommer göra FBI och nationen gott, säger han i ett uttalande enligt CNN.

 

 

 

Chuck Schumer kritiserar Trumps beslut att sparka FBI-chefen Comey

Under en presskonferens sent i natt kallade demokraternas ledare i senaten Chuck Schumer beslutet en potentiell ”mörkläggning” och sa att det finns ett ”tydligt mönster inom Trump-administrationen att göra sig av med folk” som kan vara besvärande.

Schumer pekade också på tidpunkten och sa att om förklaringen verkligen var Clintons mejl så borde Comey ha avskedats för länge sedan.

– Kom utredningarna för nära presidenten, frågade han retoriskt och syftade på Ryssland. Hur som helst ser det inte ut att vara en tillfällighet, fortsatte han.

Ha sa också att han kräver att den fortsatta utredningen kring Rysslandskopplingarna måste ledas av någon oberoende om amerikanska folket någonsin ska få tillbaka förtroendet och få veta sanningen.

Strax innan klockan fem på morgonen, svensk tid, svarade Donald Trump på Schumers kritik.

– Gråtande Chuck Schumer sa nyligen att 'jag har inget förtroende för honom (James Comey) längre' Sen låtsas han vara upprörd, skriver Trump på Twitter.

 

 

 

Relaterade ämnen
Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Fler artiklar om Amerikansk politik

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag