Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Donald Trump sparkar sin IT-säkerhetschef

Här är Rudy Giulianis falska valanklagelser
Chris Krebs har protesterat mot presidentens påståenden om valet och får därför sparken.
Foto: JONATHAN ERNST / REUTERS
Donald Trump fortsätter att sparka personer inom administrationen.
Foto: SHUTTERSTOCK

Donald Trump sparkar sin IT-säkerhetschef Chris Krebs – på grund av att han protesterat mot de felaktigheter om valet som presidenten sprider.

Krebs ledde arbetet med att säkerställa valet och har kallat påståendena för nonsens.

Donald Trumps yxa har fallit igen. Den här gången är det IT-säkerhetschefen Chris Krebs som dragit på sig presidentens missnöje och fått sparken, via Twitter.

Orsaken som Trump själv anger är att Krebs vägrat gå med på Trumps – ur luften tagna – påståenden om valfusk. Hans myndighet, ”Cybersecurity & Infrastructure Security Agency”, har drivit en sajt som faktakollat konspirationsteorier om valet, som bland annat sprids av Trump och hans supportrar. 

Faktakollade Trumps konspirationsteorier

I ett uttalande kallade Krebs valet för ”det säkraste i amerikansk historia”:

”Det finns inga bevis för att något rösträkningssystem raderade eller förlorade röster, ändrade röster, eller på något annat sätt var komprometterat.”

Tidigare under dagen twittrade Krebs om att 59 valsäkerhetsexperter är eniga om att ”i samtliga fall som vi känner till, har dessa påståenden varit ogrundade eller tekniskt osammanhängande”.

Trump beskriver Krebs uttalanden som ”högst felaktiga” och radar sedan upp sina tidigare felaktiga påståenden om valet.

https://twitter.com/CISAKrebs/status/1328741106624901120

Krebs väntade sig att få sparken

Enligt källor till Politico har Krebs väntat sig att få sparken ända sedan valet och har fortsatt kritisera Trumps påståenden. På Twitter har han även retweetat experters utlåtanden om Trumps förehavanden.

Foto: Twitter

Han har även kallat påståendet om att döda personer har röstat, vilket Trump och hans följare ofta återkommer till, för rent nonsens. 

Efter förlusten i valet har Donald Trump bland annat sparkat försvarsministern Mark Esper och en rad andra personer inom Pentagon. Anklagelsen mot mäktiga senatorn

Lindsey Graham ville stryka lagliga röster

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.