Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Donald Trump skjuter upp utvisning av immigranter

Trump ändrar beslut om massutvisningar.
Donald Trump meddelade på lördagen att massutvisningarna av illegala invandrare skjuts upp.Foto: MIKE THEILER / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump.Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN

USA:s president Donald Trump har tidigare gått ut med att han ska utvisa ”miljoner” illegala immigranter från landet. 

Under lördagskvällen meddelade han att massutvisningarna skjuts upp. 

– Jag har skjutit upp processen för att flytta de illegala immigranterna med två veckor, skriver han på Twitter. 

Under söndagen väntades byrån som spårar, griper och verkställer utvisningsbeslut mot illegala migranter i USA, ICE, göra storskaliga räder i ett tiotal amerikanska städer. 

Hela familjer av migranter hörde till måltavlorna – och 2000 varningsbrev skickades ut av ICE till sådana familjer i februari, enligt nyhetsbyrån AP. 

Donald Trumps kovändning på Twitter under lördagen

– När människor kommer till vårt land olagligt, så kommer de DEPORTERAS! skrev president Donald Trump tidigare under lördagen på Twitter. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1142410006513500161

Några timmar senare, under kvällen, hade han plötsligt ändrat sig och skrev: 

– Efter förfrågningar från Demokraterna, jag har skjutit upp processen för att flytta de illegala immigranterna (deportation) med två veckor för att se om Demokraterna och Republikanerna kan komma överens och arbeta fram en lösning till asyl- och kryphålsproblem längs den södra gränsen. Om inte, deportationer startar! skriver Trump. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1142506687020130306

158 500 immigranter utvisades senaste räkenskapsåret

Under det senaste räkenskapsåret så grep ICE 158 500 illegala immigranter i USA, en ökning med 11 procent jämfört med året innan, rapporterar AP. 

Enligt ICE var 66 procent av dessa dömda brottslingar.  

Söndagens räd skulle ha genomförts i amerikanska städerna Atlanta, Baltimore, Chicago, Denver, Houston, Los Angeles, Miami, New Orleans, New York, and San Francisco. 

Vid tidigare räder har hundratals immigranter gripits. 

Att rikta in sig mot immigrantfamiljer hör till ovanligheterna men har gjorts i tidigare räder under både Trump- och Obama-administrationerna. 

Trump berättar om sin Iranpolitik.