Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stora ilskan mot Trump – från partikollegerna

Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅN
Den utkastade mannen är pakistansk journalist från tidningen The Nation, enligt YLE.
Foto: ANATOLY MALTSEV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det förekom ingen rysk inblandning i det amerikanska valet 2016.

Det hävdade både Donald Trump och Vladimir Putin vid en gemensam pressträff i Helsingfors. 

Nu rasar flera republikanska toppolitiker – bland annat representanthusets talman Paul Ryan.

– Presidenten måste förstå att Ryssland inte är vår allierade, säger han i ett uttalande enligt AP.

På måndagen vid lunchtid, något försenad, landade Vladimir Putin i Helsingfors inför det laddade mötet med Donald Trump.

Ett möte som planerades börja klockan 13, lokal tid, på måndagen, men då hade den ryske presidenten inte ens landat. 

Donald Trump har dock varit på plats tillsammans med sin fru, Melania Trump, i den finska huvudstaden redan sedan söndags kväll.

De båda presidenterna inledde med ett möte i enrum, enbart med tolkar närvarande. Mötet var tänkt att pågå under 90 minuter, men ska ha pågått i cirka två timmar. 

Tumult inför pressträffen

Även presidenternas gemensamma presskonferens försenades med flera timmar. Under väntan uppstod plötsligt tumult i pressuppbådet i salen. 

En pakistansk journalist från tidningen The Nation, enligt Yle, fick ledas ut ur salen efter att ha viftat med handskrivna lappar, där det bland annat stod något om kärnvapen.

Kort därpå inledde Putin pressträffen med att konstatera att ”kalla kriget är över”.

– De bilaterala förhandlingarna är i ett kritiskt läge. Vi ska förbättra vår relation genom att bygga nytt förtroende för varandra, säger den ryske presidenten.

Dementerar rysk inblandning

Vladimir Putin berättade att de diskuterat flera frågor, bland annat gemensamt arbete mot terrorism och för cybersäkerhet. Han dementerade också anklagelserna om rysk inblandning i presidentvalet 2016, något som Trump ska ha tagit upp under mötet.

– Ryssland har aldrig och planerar inte att lägga sig i USA:s angelägenheter.

Trump instämde, och riktade återigen misstro mot den så kallade ryssutredningen som bedrivs av amerikansk underrättelsetjänst. Samtidigt menade han att ländernas frostiga relation är Demokraternas fel.

– USA har varit dåraktiga. Vi borde haft det här samtalet långt tidigare, och båda länderna är skyldiga till det. Vi har gjort misstag och ryssutredningen är en katastrof. Det har aldrig funnits rysk inblandning i valkampanjen. Jag slog Hillary Clinton, och det är en skam att det finns ett moln över det, säger Trump. 

Hård kritik mot Trumps uttalande 

Flera republikanska toppolitiker, däribland representanthusets talman Paul Ryan, kritiserar Trumps uttalande. Han menar att presidenten måste inse att Ryssland inte är USA:s allierade och att landet fortfarande är ”fientligt till våra mest grundläggande värderingar och ideal”, säger han i ett uttalande enligt AP.

– Det är ingen tvekan om att Ryssland var inblandade valet, och att de fortsätter underminera demokratin här och runtom i världen, säger Ryan.

Republikanske senatorn John McCain kallar mötet mellan Trump och Putin för ”ett lågvattenmärke” i presidenthistorien.

– Ingen tidigare president har förödmjukat sig på ett lika skamligt sätt framför en tyrann, säger McCain i ett uttalade på sin hemsida.

Bildt: Anmärkningsvärd pressträff

Även tidigare CIA-chefen John Brennan riktar syrlig kritik åt Trump på Twitter. ”Det var inget annat än förrädiskt. Trumps uttalande var inte bara idiotiskt, utan de spelar Putin i händerna”, skriver han. 

https://twitter.com/JohnBrennan/status/1018885971104985093?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1018885971104985093&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.cnn.com%2F2018%2F07%2F16%2Fpolitics%2Fjohn-brennan-donald-trump-treasonous-vladimir-putin%2Findex.html

Tidigare stats- och utrikesministern Carl Bildt (M) skriver på Twitter att pressträffen mellan Putin och Trump var anmärkningsvärd av flera anledningar. Bland annat för att Trump inte alls nämnde Rysslands annektering av Krim.

”Att döma av pressträffen hade Putin en lista med initiativ och frågor som han la på bordet. Det var förväntat. Det finns ingen indikation att Trump gjorde något i den stilen”, skriver Bildt.

Trump fick fotboll av Putin

När Putin fick frågan om han ville att Donald Trump skulle vinna valet svarade han:

– Ja, det ville jag. Eftersom han talade om att skapa en bättre relation till Ryssland.

Avslutningsvis överlämnade Putin en fotboll till Trump med orden ”nu är bollen på din planhalva”, eftersom USA är ett av värdländerna för mästerskapet 2026 tillsammans med Kanada och Mexiko.

– Konflikten mellan våra länder är välkänd och vi har diskuterat den i dag. Vi har sett fördelarna med samarbete. Vår relation har aldrig varit sämre, men det förändrades för fyra timmar sedan, säger Donald Trump.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.