Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Donald Trump presenterar stor skatteplan

"Lönerna kommer att stiga på ett sätt som de inte har gjort på många år", lovade USA:s president Donald Trump i ett tv-sänt tal på onsdagen. Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN
"Jag tror att många demokrater vill stödja vårt skatteplan. Men de gör det bara om ni, det amerikanska folket, gör era röster hörda", sa Donald Trump i talet. Foto: MICHAEL CONROY / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump presenterar nu den största skatteplanen i USA på årtionden.  

Åtminstone om man ska tro presidenten själv – som hävdar att skattereformerna kommer göra en "revolutionerande skillnad" för medelklassen i landet. 

– Arbetarna ska bli vinnare igen, säger president Trump. 

På onsdagen är USA:s president på plats i Indiana och presenterar en omfattande skatteplan. Enligt president Trump kommer skattereformerna innebära göra "revolutionerande skillnad" för medelklassen. 

Med de föreslagna reformerna kommer nya jobb att skapas i landet, medan jobb som tidigare flyttar ut kommer att komma tillbaka, menar presidenten. 

– De största vinnarna kommer vara de vanliga arbetarna. Lönerna kommer att stiga på ett sätt som de inte har gjort på många år. Arbetarna ska bli vinnare igen, säger Donald Trump i ett tv-sänt tal. 

– Vi ska sänka skatterna så att företagen får förutsättningar och incitament att göra nödvändiga investeringar, fortsätter han. 

Föreslår stora skattesänkningar 

Han föreslår bland annat en bolagsskatt på 20 procent – vilket innebär en kraftig sänkning. Han vill också göra förändringar i de olika nivåer som finns för inkomstskatten – bland annat sänka procentsatsen för de som tjänar allra mest, skriver Business Insider.  

Donald Trump vill också förändra beskattningen av fasta egendomar – i huvudsak sänka skatterna. Där till ska såväl individer som par kunna göra betydligt större skatteavdrag rent generellt. Dessutom vill Donald Trump slopa arvsskatten, skriver NBC News.    

"Vill att företagen ska stanna i USA"

En huvudlinje i Trumps skatteplan är att öka konkurrenskraften för amerikanska företag. Han ogillar att stora verksamheter har flyttat utomlands – bland annat för att skattesatserna är lägre i många andra länder.

Ett av presidentens konkreta förslag är beskatta företags tillgångar utomlands en gång, och inte särskilt högt, i syfte att få företagen att flytta hem tillgångarna till USA igen, rapporterar Business Insider.   

I sitt tal uppmanade Donald Trump det amerikanska folket att kräva förändring, och att göra sina röster hörda. Foto: MICHAEL CONROY / AP TT NYHETSBYRÅN

– Vår skatteplan kommer dramatiskt sänka bolagsskatterna så att amerikanska företag och amerikanska arbetare kan vinna över våra utländska konkurrenter och verkligen bli vinnare igen, säger Donald Trump. 

– Vi vill att företagen ska vara verksamma här, inte lämna vårt land. Nu ska de få incitament att stanna här, fortsätter han.  

Vill att demokrater röstar för skatteplanen

Viktigt är att göra rätt skattesänkningar, i rätt tid, enligt Trump. 

– Och det här är rätt sänkningar och rätt tid. Republikaner och demokrater borde kunna enas – och skapa ett nytt ”medelklassmirakel”, säger han.

– Jag tror att många demokrater vill stödja vår skatteplan. Men de gör det bara om ni, det amerikanska folket, gör era röster hörda. Ni måste säga att ni vill ha en skatteplan som sätter Amerika först, fortsätter presidenten.

Donald Trump uppmanar det amerikanska folket att kräva förändring.    

– Ring era lokala kongressledamöter och senatorer. Berätta att ni väntar, att det är dags för beslutsamhet och hög tid att läka det självförvållande ekonomiska såret i USA. Om ni kräver det kommer politikerna att lyssna, säger han.

Gynnar redan rika och företag menar kritikerna 

Enligt bedömare innehåller Trumps skatteplan i huvudsak skattesänkningar - även om vissa skattesatser höjs och ett par avdragsmöjligheter försvinner. 

Kritiker, bland dem många demokrater, menar att Trumps förslag gynnar de redan rika och företagen – och inte medelklassen som Donald Trump själv påstår. 

Washington Post rapporterar att skattereformen inte är finansierad och att det, om den genomförs i sin helhet, skulle öka budgetunderskottet i USA kraftigt. 

Hur skattesystemet i USA faktiskt kommer att förändras är oklart. Nu inleds förhandlingarna – som väntas bli tuffa – mellan republikanerna och demokraterna.