Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Donald Trump plockar politiska poäng på Löfven

Frida Stranne – tror Trump spelar politiskt spel
Frida Stranne, USA-expert.
Foto: OLLE SPORRONG
Donald Trump twittrade på torsdagskvällen att han är besviken på Stefan Löfven.
Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trumps attack mot Stefan Löfven och Sverige är främst ett sätt för presidenten att flörta med den afroamerikanske väljargruppen, tror Frida Stranne, Expressens USA-expert. 

Men utspelet kan också påverka relationen mellan länderna. 

– Jag tänker mig att det här kan hänga i en tid givetvis, det är en fråga som väcker många känslor.

Hur ska man tolka Twitterinlägget från Donald Trump? 

– Hans uttalande är troligen främst riktat mot en amerikansk publik och i särklass den afroamerikanska gruppen som han har väldigt lågt stöd hos sedan tidigare. Han vill framstå som handlingskraftig, även om de här utspelen har en väldigt bitter eftersmak, eftersom det i USA finns många problem och en utpräglad strukturell diskriminering av afroamerikaner i rättssystemet. Det gör det anmärkningsvärt när man hör republikaner och Donald Trump tona upp sig så här tufft mot Sverige och kräva att ASAP Rocky ska släppas. Det här är väldigt mixat, men man måste nog se det som ett uttalande riktat mot den amerikanska publiken, säger Frida Stranne. 

Samtidigt skriver Donald Trump ”Vi gör så mycket för Sverige, men det verkar bara gå åt ena hållet”. Tror du att det här kan påverka relationerna mellan USA och Sverige? 

– Det är givetvis problematiskt med hans utspel om just att USA gör så mycket för Sverige, men att han hävdar att vi inte ger tillbaka. Det är ändå att blanda äpplen och päron. Våra länder har ett nära och ömsesidigt samarbete i väldigt många frågor där vi gynnar varandra på olika sätt. Jag tänker mig att det här kan hänga i en tid givetvis, det är en fråga om väcker många känslor. Men för Trumps del kan det också blåsa över om något annat händer som fångar hans intresse, det beror på hur opinionen reagerar på hans utspel. 

– Självklart är inte detta något som är positivt, men inget jag kan tänka mig att den svenska regeringen ska ägna någon tid åt. Det är helt orimliga krav på Stefan Löfven eftersom han självfallet inte får gå in och säga hur våra domstolar ska döma. Men det är klart att det här är en tråkig situation. 

Var det här utspelet förvånande? 

– Nej, det är precis detta beteendemönster vi har sett om Donald Trump blir uppretad över någon bland sina egna partikamrater, motståndare eller andra världsledare. Det är det här sättet han har, att göra utspel att håna eller på något sätt säga något som kan vara oförskämt eller aggressivt mot någon annan. Detta är inte något som väcker stor förvåning. Det känner man till väl i Sverige, den här typen av utspel kommer från Donald Trump. Han kan glömma bort det lika snabbt igen, det kan ligga kvar och skvalpa och det kan också eskalera under en period, men det här är hans sätt att leda och hans sätt att driva politik. Han gör det väldigt gärna via Twitter. 

– Det här är också ett sätt att försöka underminera sina politiska motståndare på vänsterkanten, den progressiva vänsterkanten bland demokraterna, som ser väldigt positivt på Sverige och som ofta använder både Sverige och andra nordiska länder som förebilder för vilken politisk riktning de tycker att USA ska ta. Det här är givetvis ett sätt för Donald Trump att måla upp Sverige och Skandinavien som länder med stora problem, som vi har sett honom göra tidigare. Det kan bli ett effektivt redskap för honom om demokraterna skulle välja en väldigt progressiv vänsterkandidat i presidentvalet. Det här är väldigt mångbottnat för Donald Trump vad det gäller vilka politiska poäng han vill plocka. 

Presidenten reagerar på misshandels-åtalet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.