Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Donald Trump överlägset mest omskriven 2017

Donald Trump med hustrun Melania och sonen Barron.Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
"Trump är större än sig själv", säger Sigurd Allern, professor emeritus i journalistik.Foto: MANUEL BALCE CENETA / AP TT NYHETSBYRÅN

Trump, Trump, Trump och åter Trump. USA:s president blev i år omskriven i svenska medier nästan tre gånger så ofta som Sveriges egen statsminister.

– Trump är större än sig själv, säger Sigurd Allern, professor emeritus i journalistik.

Trump var mest omnämnd även i fjol, då Löfven också var tvåa. Men 2016 "vann" amerikanen med 127 000 mot svenskens 78 000. I år får USA-presidenten 227 000 träffar i materialet (till och med den 19 december) mot den svenske statsministerns 83 000, enligt en undersökning som TT beställt av medieanalysföretaget Retriever. Trots Trumps tätposition 2016 ökar hans träffar under 2017 med hela 79 procent och han omnämns nästan tre gånger så ofta som Löfven.

LÄS MER: Donald Trump hånar globala uppvärmningen 

Att en amerikansk president i detta sammanhang nämns mer än en svensk statsminister har visserligen hänt förr, det kunde även företrädaren Barack Obama göra.

– Svenska medier bevakar USA som om man själv var en del av landet. Bevakningen är extremt stor, amerikanska val är större än åtminstone svenska kommunalval, anser Sigurd Allern.

Nytt tillstånd

Trumps övertag är dock uppseendeväckande, tycker han. Det har förmodligen flera orsaker. Med tillträdet på presidentposten i januari följde en debatt om hans ledarstil, om "fejkade nyheter", så kallade alternativa fakta med mera, säger Allern.

– Det är en debatt som handlar om mer än honom som person. Han är en symbol för ett nytt tillstånd i världspolitiken.

Personen Trump är också som "skräddarsydd för nyhetsvärdering", anser Allern. Allt han säger och gör väcker konflikt.

– Ironiskt nog blir många medier som är skeptiska till Trump enkla propagandakanaler för presidenten, säger Allern.

Rapporteringen om Kim Jong-Un har ökat med 400 procent.Foto: ????? / AP TT NYHETSBYRÅN

40 procent kvinnor

Det är lätt att beteckna presidentens många omnämnanden som överbevakning, men att ordet Trump förekommer så mycket säger inte så mycket om sammanhanget.

– Han är en sådan tidssymbol att hans namn även dyker upp i ledare, kolumner, läsarbrev och skämtteckningar, inte bara i nyheter, säger Allern.

– Trump är större än sig själv.

Trumps ökning från i fjol må vara enorm. Procentuellt bleknar den dock jämfört med den kärnvapenskramlande nordkoreanska ledaren Kim Jong Un (+400 procent) och Emmanuel Macron, som gick från totalt okänd i Sverige till superstjärna. Träffarna på Frankrikes nye president i svenska medier ökade 2017 med 3 700 procent, men från en mycket låg nivå.

I undersökningen märks också att kvinnor finns på en rad ledande poster inom såväl internationell som svensk politik, liksom att några av Sveriges största idrottsstjärnor är kvinnor. Bland de tio mest omnämnda personerna är fyra kvinnor och bland 20 i topp återfinns åtta kvinnor.

Fotnot: Trump förekommer med namns nämnande 14 gånger i denna artikel – och så ytterligare en gång i denna fotnot.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.