Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Donald Trump öppnar för olje- och gasutvinning i alla amerikanska vatten

USA:s president Donald Trump.
Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Miljörörelsen är kritisk och menar att beslutet, som innebär en femårsplan mellan 2019 och 2024 och som omfattar områden i Atlanten, Stilla havet och Arktis, är för riskfyllt med hänsyn till miljö och människor.
Foto: JAE C. HONG / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trumps regering har lagt fram en plan som ger olje- och gasindustrin tillåtelse att utvinna sin produkt utanför så gott som varje amerikansk kust. 

90 procent av de amerikanska kustområdena kan bli öppna för utvinning av olja och gas. 

Områden som tidigare var skyddade av miljöskäl.

Det är i princip samtliga vatten utanför USA:s kust som kan komma att bli tillgängliga för borrning efter olja och naturgas i det nya förslaget.

Träder förslaget i kraft betyder det att hundratusentals hektar med vatten, som den tidigare president Obama utfärdade order om att skydda, nu blir tillgängliga för internationella företag. 

– Vi vill att vårt lands offhore-industri ska växa i stället för att långsamt överlåta den till utländska kuster, sa inrikesminister Ryan Zinke om beslutet och tillade: 

– Det här är skillnaden mellan svaghet och dominans i energifrågan. Under president Trump kommer vi ha den starkaste energipolitiken och vara den starkaste supermakten gällande energi.  

Det här är ett av många beslut fattade av president Donald Trump som gynnar energisektorn, med ambitionen att skapa jobb, förse amerikanska företag med inhemsk energi. Tidigare har Trump lyft miljölagar som han menar försvårade för kolbolagen. 

Kritik från många håll 

Men miljörörelsen är kritisk. De menar att beslutet, som innebär en femårsplan mellan 2019 och 2024 och som omfattar områden i Atlanten, Stilla havet och Arktis, är för riskfyllt med hänsyn till miljö och människor. 

Över 60 organisationer protesterar i en gemensam skrivelse motsatt sig planen, rapporterar Sveriges Radio.   

Och det är inte bara miljörörelsen som är skeptisk mot utvidgad oljeborrning. I flera delstater längs med kusten protesterar politiker från båda partier över förslaget, som de menar, inte tar tillräcklig hänsyn till turistindustrin. 

En oljeläcka likt den i mexikanska golfen 2010 hade varit förödande för de mindre samhällen som i stor utsträckning lever på sin natursköna kust och turismen det drar. 

Bland annat den republikanske guvernören Rick Scott i Florida sade att oljeborrning utgör ett hot mot delstatens naturresurser, rapporterar TT. 

– Jag har bett om ett möte med minister Zinke för att diskutera den oro jag har med planen och det akuta behovet av att inte Floridas kust tas i beaktande, sa Rick Scott, citerad av the Guardian.     

https://twitter.com/FLGovScott/status/948965079093010433?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.cnbc.com%2F2018%2F01%2F04%2Ftrump-aims-to-open-arctic-pacific-and-atlantic-to-offshore-drilling-in-ambitious-new-plan.html

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.