Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Donald Trump om rysshotet i Östersjön

Finske presidenten Sauli Niinistö och president Donald Trump möttes i Vita huset och diskuterade bland annat säkerhetsfrågor. Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
På grund även säkerhetssituationen i regionen har Sveriges försvar numera åter en fast styrka placerad på Gotland. Foto: SÖREN ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den finske presidenten Sauli Niinistö fick lugnande besked när han mötte Donald Trump i Vita huset.

USA är redo att "hantera situationen" om säkerhetshoten i Östersjön eskalerar.

– Vi har goda vänner i regionen och är alltid beredda hjälpa till, säger Trump.

Sauli Niinistös besök i Washington innebar det första bilaterala mötet mellan en finsk och en amerikansk president i Vita huset på 15 år.

Ämnen som säkerhet, klimat och handel stod på dagordningen. Donald Trump förklarade bland annat sitt stöd till finska folket efter terrordådet i Åbo. 

Den finske presidenten Sauli Niinistö fick lugnande besked när han mötte Donald Trump i Vita huset. Foto: SHAWN THEW / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Fick frågor om hotbilden kring Östersjön

Den amerikanske presidenten tackade också finnarna för att de ställer upp i den internationella koalitionen i kampen mot IS.

 

LÄS ÄVEN: Här rättar finske presidenten Donald Trump 

 

Vid presskonferensen efter presidentmötet handlade dock de flesta frågorna om säkerhetssituationen kring Östersjön och den känsliga Rysslandfrågan.

Ett ryskt attackplan, en Su-24, gör en överflygning samtidigt som Natostrykor övar i Östersjön. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

En finsk reporter påtalade bland annat att ryska plan flyger runt i regionen utan påslagna transpondrar, vilket är ett säkerhetshot för den civila flygtrafiken i till exempel Finland och Sverige.

Donald Trump vill inte peka ut Ryssland

Trump ville dock inte peka ut Ryssland som ett säkerhetshot, på en direkt fråga.

– Jag anser att det finns många länder som utgör ett säkerhetshot när man betraktar vad som händer i världen för närvarande, sa Trump och konstaterade av vice presidenten Mike Pence nyligen besökte Östersjöregionen.

"Vi är mycket beskyddande i den regionen, det är allt jag kan säga", säger Donald Trump om utvecklingen i Baltikum. Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump betonade dock att USA inte kommer att lämna länderna runt Östersjön i sticket om det skulle bränna till.

– Vi betraktar regionen som en viktig del av världen, och vi har många goda vänner i området. Vi har en god relation med Finland, så jag betraktar många länder som ett hot, men det är ett hot vi kan hantera om vi måste.

 

LÄS ÄVEN: Planen: Ett Trump tower i Moskva 

 

Trump: "Vi är mycket beskyddande i regionen"

Om utvecklingen i Baltikum eskalerar, vad är USA beredda att göra? frågade en reporter. Trump var ganska försiktig i sitt svar:

– Vi är mycket beskyddande i den regionen, det är allt jag kan säga.