Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Donald Trump ökar i popularitet efter valet

Donald Trump har blivit mer populär efter han vann valet.
Foto: Evan Vucci / AP TT NYHETSBYRÅN
46 procent säger nu att de har en mycket positiv eller något positiv bild av Trump.
Foto: Newsday/Tns/Abaca / NEWSDAY/TNS/ABACA STELLA PICTURES
Hillary Clinton låg bättre till än Trump innan valet.
Foto: Andrew Harnik / AP TT NYHETSBYRÅN

LONDON. Det har kommit nya opinionssiffror om Donald Trump.

Något gör han rätt.

Han har ökat kraftigt i popularitet sedan valet.

Det var på många sätt ett historiskt amerikanskt presidentval som avgjordes den 8 november. Aldrig förr hade exempelvis två så impopulära kandidater ställt upp emot varandra.

Donald Trump låg i regel sämre till än Hillary Clinton vad gällde popularitet, men valet vann han likafullt.

Och han är inte lika impopulär längre. Politico/Morning Consult har ställt samma frågor som de gjorde strax före valet och siffrorna pekar definitivt åt rätt håll för den tillträdande presidenten.

46 procent säger nu att de har en mycket positiv eller något positiv bild av Trump. Det är en ökning med hela nio procentenheter sedan före valet.


LÄS MER: Twitter-krigaren Trump är tillbaka på banan


46 procent ogillar Trump

Det är fortfarande många som ogillar honom, 46 procent. Men det är en minskning med 15 procentenheter jämfört med den sista mätningen före valet.

Mycket uppmärksamhet riktas nu åt Trumps arbete att tillsätta ministrar och andra tunga poster i den nya administrationen. Han har exempelvis utsett Reince Priebus till sin stabschef och Jeffrey Sessions till sin justitieminister.

Denna vecka väntas vi bland annat få veta vem som ska bli utrikesminister respektive försvarsminister.


LÄS MER: Trumps jätteplan har redan fått problem


Även Obama ökade i popularitet

Donald Trump har fått en del kritik för att han inte hållit några presskonferenser efter valet och allmänt hållit en låg profil. Men 19 procent säger i Politicos mätning att de anser att han gjort ett bättre arbete hittills med sin övergångsadministration än andra tillträdande presidenter. 34 procent säger att han sköter sig ungefär lika bra.

Det är normalt att den som vunnit presidentvalet också ökar i popularitet kort därefter. President Barack Obama såg exempelvis en ökning med cirka 20 procentenheter i popularitet efter sin valvinst 2008.

Donald Trump svär presidenteden den 20 januari nästa år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.