Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Donald Trump: ”Ni har problem med invandring”

"Ni har en underbar statsminister, vi har lärt känna varandra. Men ni har problem med invandring, det orsakar problem i Sverige", svarade Donald Trump på TT:s fråga om Sveriges invandringspolitik.
Foto: AXEL ÖBERG / AXEL ÖBERG
Foto: AXEL ÖBERG
Presskonferensen handlade mycket om handelskriget mellan EU och USA – men också om invandringen i Sverige.
Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅN

WASHINGTON. Donald Trump kritiserar – än en gång – Sveriges invandringspolitik.

Under mötet med Stefan Löfven på tisdagen säger presidenten att invandringen har orsakat många problem.

– Jag var en av de första att påpeka det, säger han.

Under mötet var Trump rak och tydlig med sina argument mot den svenska delegationen. 

På tisdagskvällen, svensk tid, hade statsminister Stefan Löfven, S, sitt första officiella möte med USA:s president Donald Trump. De båda ledarna hyllade varandra – och var överens om mycket.

Men det finns fortfarande en del motsättningar.

"Ni har problem med invandring"

Under presskonferensen efteråt kom flera ämnen upp. Det handlade mycket om det befarade handelskriget mellan EU och USA – men också om invandringen i Sverige.

På en fråga från TT:s utrikesreporter Tina Magnergård Bjers om vad han tycker om Sverige och landets invandringpolitik svarar Donald Trump:

– Ni har en underbar statsminister, vi har lärt känna varandra. Men ni har problem med invandring, det orsakar problem i Sverige.

Presidenten fortsätter:

– Jag var en av de första som sa det. Jag fick ta emot en del kritik men det var okej för det visade sig att jag hade rätt.

Trump: Vår relation med Sverige kommer bara bli bättre

Han säger att han nu hoppas att problemen ska försvinna snabbt.

– Och jag vet att vår relation med Sverige bara kommer att bli bättre.

LÄS MER: Donald Trumps fräcka skämt om Melania – efter ka


Även Stefan Löfven berör invandringen under presskonferensen. Han medger att Sverige har sina inhemska problem – och säger att de 163 000 flyktingar som anlände under 2015 innebar en prövning för ett så pass litet land.

– Vi ärvde en asyllagstiftning som inte var hållbar men vi ändrade den och sätter nu press på andra länder inom EU att ta ansvar.

"Ni har en underbar statsminister, vi har lärt känna varandra", sa Donald Trump om Stefan Löfven.
Foto: AXEL ÖBERG

Stefan Löfven: ”Vi har inga no go-zoner”

Stefan Löfven pratar om kriminalitet, organiserad brottslighet och skjutningar i Sverige. Men han säger att regeringen gör allt de kan för att hantera problemen.

– Vi har inga no go-zoner och vi hanterar det här varje dag. Vi ger mer resurser till polisen och Säkerhetspolisen och inför tuffare lagar mot brottslighet och terrorism.

Enligt Löfven har Sverige i dag alla förutsättningar för att hantera de problem som finns.

– Vi har hög tillväxt, arbetslösheten går ner och vi har en stark ekonomi med stort överskott som vi använder för att bygga upp vårt samhälle och välfärden. Vi har problem men vi hanterar dem och vi har goda förutsättningar att hantera dem.

Vill se samarbete mellan EU och USA

Förutom invandringen i Sverige berörs det befarade handelskriget i världen.

Bakgrunden är att Donald Trump har hotat med att införa importtullar på stål och aluminium i USA. Det har mötts av skarp kritik från bland annat EU och Kina – som skulle drabbas hårt.

EU har också hotat med motåtgärder och under tisdagen kom dessutom beskedet att Trumps ekonomirådgivare Gary Cohn avgår – efter bråk med presidenten om tullförslaget.


LÄS MER: Trumps ekonomirådgivare Gary Cohn avgår – efter tullhotet 


Stefan Löfven säger att Sverige är beroende av frihandel och att det skulle få stora konsekvenser om Trump gör verklighet av sitt hot. Men samtidigt undviker han att gå på kollisionskurs med presidenten.

– Jag tror det är viktigt med ett samarbete mellan USA och EU. Jag förstår Donald Trumps uppfattning och att han vill skydda sitt eget land, det är min största uppgift också, säger statsministern.

Stefan Löfven höll en pressträff för svenska journalister efter mötet med Donald Trump.
Foto: AXEL ÖBERG

Kina bakom överskott av stål

I stället pekar han ut en gemensam motståndare:

Kina.

Stefan Löfven säger att det finns ett överskott av stål på den internationella marknaden – men framhåller att det är Kina som producerar mest.

– 50 procent kommer därifrån, tio procent från Europa. Så problemet är mer där. Jag tycker att det är bättre att EU och USA hittar någon typ av samarbete.

Donald Trump säger att ett handelskrig inte behöver vara dåligt. I alla fall inte för USA.

– EU har inte behandlat oss väl. Det har varit en orättvis handelssituation, säger presidenten.

Med på mötet var bland andra flera svenska företagsledare och näringsminister Mikael Damberg, S. 

Enligt den svenska delegationen var Trump rak och tydlig under mötet. Han lyssnade mycket men svenskarna fick inte intrycket av att han kommer att ändra åsikt om ståltullarna. 

– Han lyssnade, sen vet jag inte om han tog intryck. Han gillar att vara rak och tydlig med sina argument, säger Damberg.

Enligt svenskarna var Trump intresserad även intresserad av enskilda frågor som de olika företagsledarna tog upp. 

Efter presskonferensen bjöd Sverige in till en middag på svenska ambassaden. USA:s handelsminister Wilbur Ross närvarade - men ville inte svara på frågor om ståltullarna. 

– Statsministern och presidenten kom väldigt bra överens och utvecklade vänskapen mellan våra länder, säger Ross till Expressen.

USA tacksamma för Nordkorea

En tredje viktig fråga – av världspolitisk karaktär – som behandlas är Nordkorea.

– USA är tacksamma för att Sverige har talat för gripna amerikaner i Nordkorea, säger Trump – och tackar för hjälpen med att få den amerikanska studenten Otto Warmbier frisläppt.

Stefan Löfven säger att han har erbjudit Sveriges hjälp med Nordkorea. Nordkorea och USA säger sig nu vara öppna för samtal med varandra.

– Vi kan vara en kanal, vi kan underlätta. Eftersom vi har lång närvaro på koreanska halvön och ett förtroende både i norr och söder kan vi göra en insats och det har jag förmedlat till presidenten, säger Löfven.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.