Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Donald Trump: "Ni har inte rätt fakta"

Donald Trump har fått skarp kritik för att inte genast ha fördömt det våldsamma vit makt-mötet i Charlottesville i helgen som fick dödlig utgång. Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅN
– Jag ville inte uttala mig förrän jag hade alla fakta, förklarade Trump. Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump höll i kväll svensk tid ett tal som skulle handla om ”infrastruktur”.

Men efter fem minuter fick presidenten enbart svara på frågor om helgens händelser i Charlottesville.

– Jag ville inte uttala mig förrän jag hade alla fakta, förklarade Trump varför det tog honom så lång tid att kommentera våldsamheterna.

Donald Trump har fått skarp kritik för att inte genast ha fördömt det våldsamma vit makt-mötet i Charlottesville i helgen som fick dödlig utgång. 

Efter att först ha kallat incidenten ”sorglig” sade han under måndagen att ”rasism är ondskefullt” och ”rasistiskt våld hör inte hemma i USA”.

Donald Trump återvände i går till sin vindsvåning i Trump Tower, New York, för första gången sedan han svors in som USA:s president.

 

LÄS MER: Tusentals demonstrerade när Trump kom hem till New York 

 

Men han blev inte välkomnad hem.

Demonstranter vid Trump Tower i New York. Foto: MATTHEW MCDERMOTT / POLARIS/IBL POLARIS

Tusentals demonstranter samlades utanför Trump Tower för att vädra sitt missnöje – men de fick aldrig se honom.

Demonstranterna skrek bland annat ”New York hatar dig”, ”Skäms” och ”Inte min president”. 

På skyltar stod budskap som ”Vita huset är ingen plats för vit makt” och ”Kärlek, inte hat – det är vad som gör USA stort”.

 

 

LÄS MER: Trumpkritiker ska spåras – kräver ut ip-adresser  

 

Fanns supportrar också

Men visst hade presidenten sina supportrar vid Trump Tower. Omkring två dussin personer ropade ”Gud välsigne president Trump” och viftade med amerikanska flaggor. Grupperingarna ropade ”Gå hem” till varandra.

En av presidentens supportrar utanför Trump Tower. Foto: MATTHEW MCDERMOTT / POLARIS/IBL POLARIS

Demonstranterna fick emellertid aldrig se presidenten – eftersom hans bilkortege inte kom fram till Trump Towers från den riktning de trodde.

Presidenten twittrade tidigt på tisdagsmorgonen att ”det känns bra att vara hemma igen efter sju månader”.

 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/897293484884979712

 

På tisdagskvällen, svensk tid, höll Trump ett tal i Trump Tower, och det var sagt på förhand sagt att han skulle prata om ”infrastruktur”.

Men efter fem minuter kom presskonferensen enbart att handla om de våldsamma händelserna i Charlottesville i helgen. Trump har blivit anklagad för att ha varit för flat.

Då ändrades fokus helt under frågestunden med journalisterna.

– Det var en hemsk, hemsk dag. Och sorglig. Jag ville inte uttala mig för snabbt innan  jag hade alla fakta på bordet, sade Trump bland annat.

Han fick flera gånger be journalisterna att ta det lugnt.

 

LÄS MER: Amerikanska högerextremisterna i Charlottesville inspirerades av svenska nazister 

 

”Vill sätta fokus på något annat”

Expressens korrespondent Anne-Sofie Näslund:

– Han ville inte komma med några förhastade slutsatser. Trump ville nu sätta fokus på något annat, nämligen infrastruktur med byggen av vägar, byggnader och att ordna flera jobb. Men det som kommer att rapporteras i fortsättningen kommer att handla om efterdyningarna av det som hände i helgen. Det finns alltid två sidor av en sak.

Under slutet på frågestunden försökte Trump styra tillbaka till det som alltså skulle vara ämnet för kvällen – infrastruktur.

Donald Trump fick flera gånger be journalisterna att ta det lugnt. Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅN

Det blev till slut en sammanblandning av de saker som dominerade i Trump Tower.

– Att fixa vägar, byggnader och på annat sätt förbättra infrastrukturen kommer också att ha en fantastisk effekt när det gäller relationen mellan olika raser. För då handlar det om jobb, och att alla ska få det bättre, avslutade Trump.

Under tisdagskvällen kom även ett nytt tungt avhopp för  Donald Trumps. 

Fackbasen Richard Trumka blev den femte rådgivaren att hoppa av efter att presidenten inte fördömt högerextremisterna på ett tillräckligt sätt, enligt avhopparna, vid demonstrationen i Charlottesville. 

”Jag kan inte sitta i ett råd för en president som tolererar hyckleri och inhemsk terrorism; jag avgår med omedelbar verkar”, skriver Richard Trumka på Twitter.