Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Donald Trump ljög om sin Renoir-tavla

Donald Trump påstod att hans Renoir-tavla var äkta.
Foto: Fox News/Youtube
Donald Trump.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

USA:s president Donald Trump har kritiserats för sina lögner. 

Nu berättar journalisten och författaren Tim O'Brien historien om när Trump påstod att han ägde en äkta Renoir-tavla – en lögn som han håller fast vid än i dag.

– Det är en av anledningarna till att han är så farlig, säger Tim O'Brien i Vanity Fairs podcast "Inside the Hive with Nick Bilton". 

Den amerikanska författaren och journalisten Tim O'Brien har skrivit en biografi om USA:s president Donald Trump. 

För flera år sedan, under arbetet med boken, fick han förmånen att följa med Trump på ett privatflygplan för att intervjua och komma närmare affärsmannen. 

På planet noterade Tim O'Brien en tavla som påminde om Pierre-Auguste Renoirs berömda "Two Sisters on the Terrace". 

Donald Trump ljög om sin Renoir-tavla

Tim O'Brien frågade om det var originalet och fick ett jakande svar tillbaka. Men journalisten stod på sig, berättar han i Vanity Fairs podcast "Inside the hive with Nick Bilton", enligt The Independent.

– Det är det inte, Donald. Jag växte upp i Chicago och den Renoir-tavlan heter "two sisters on the terrace" och den hänger på en vägg i Art institute of Chicago. Det är inte ett original, säger O'Brien. 

Donald Trump hävdade att tavlan som hängde ombord på ett privatflygplan var ett original.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump sa emot men de båda släppte ämnet. Tillfället. När de skulle resa tillbaka till New York pekade den nuvarande presidenten på samma tavla och påstod återigen att det var ett original. 

"Han dömer vad som är sant och falskt"

Tim O'Brien valde att låta det stå oemotsagt. Men det blev inte sista gången den amerikanska författaren såg tavlan.

Efter att Donald Trump valts till USA:s president sågs den hängandes bakom Trump i en av hans första intervjuer efter valsegern. Tavlan har även setts i en Fox News-intervju med första damen Melania Trump.

Donald Trump påstod att hans Renoir-tavla var äkta.
Foto: Fox News/Youtube

Tim O'Brien menar att tavlan är talande för hur Donald Trump "tror på sina egna lögner på ett sätt som varar under flera decennier". 

– Det är han som dömer vad som är sant och vad som är falskt och det är en av anledningarna till att han är så pass farlig, säger Tim O'Brien i podcasten. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.