Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Donald Trump klottrade sina order på hemliga dokument

Trump i fokus – första president med ett ”mugshot”.
Donald Trump skrev sina order till assistenten på hemligstämplade dokument.
Foto: REBECCA BLACKWELL / AP/ TT
Trump hade mängder av hemligstämplat material på Mar-a-Lago. Han har åtalats för innehavet av 32 av dem, samt för sina försök att hindra utredningen.
Foto: DEPARTMENT OF JUSTICE HANDOUT / EPA / TT

Det hände mer än en gång.

Molly Michael, Donald Trumps dåvarande assistent, fick att-göra-listor nedklottrade direkt på hemligstämplade dokument.

Det har hon vittnat om inför utredare, uppger källor för ABC News.

Enligt nyhetskanalen ABC News har Molly Michael berättat för utredarna om hur Trump regelmässigt skrev ner sina order på dokument, som hon snabbt kunde konstatera behandlade känslig information från Vita huset – och som hade hemligstämplar på sig. Dokumenten ska bland annat ha innehållit information om samtal med utländska ledare eller andra internationella förehavanden.

Dokumenten fanns på Mar-a-Lago när FBI sökte igenom egendomen i augusti 2022, men de beslagtogs inte då, enligt källorna. I stället hittade Michael dokumenten under en arkivlåda när hon återvände till Mar-a-Lago dagen därpå, varpå hon lämnade över dem till FBI. Det är oklart om Trump åtalats för just dessa dokument. 

Trump visste mycket väl att hemligt material fanns kvar

I förhören har Molly Michael berättat att hon under förra året blev oroad kring hur Trump hanterade myndigheternas begäran att han skulle lämna tillbaka alla dokument han tagit med sig. Hon märkte att han blev alltmer ovillig att samarbeta och att han ville ha hjälp med att övertyga myndigheterna om att allt redan var tillbakalämnat – trots att hon visste att många lådor hemligstämplat material fortfarande fanns kvar. Hon säger också att Trump själv var mycket väl medveten om att det fanns mycket topphemliga dokument kvar på residenset. 

Molly Michael antas vara den person som i åtalet kallas för ”anställd 2”. I åtalet hävdas att hon tog hand om mycket av det material som senare skulle beslagtas i FBI:s räd – något hon också berättar om i förhören. Hon har också tagit en del av de bilder som finns med i åtalet. 

En talesperson för Trump säger att ABC News har fått tag på uppgifterna genom ”olagliga läckor” och att informationen saknar ”viktig kontext och relevant information”. Talespersonen hävdar också att Trump inte gjord något fel.

Här får pressekreteraren nog av Bidens mummel 

Avbryter pressträffen mitt i en mening.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.