Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Donald Trump kan nu riva avtalet med Kuba

Donald Trump vill riva upp USA:s avtal med Kuba.
Foto: Shawn Thew / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Fidel Castro avled i fredags.
Foto: Mediapunch/Rex/Shutterstock / MEDIAPUNCH/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES

LONDON. Donald Trump hotar riva upp USA:s avtal med Kuba.

Han gör det på sitt favoritmanér.

Via twitter.

Donald Trumps första kommentar efter att den 90-årige Fidel Castro avlidit i fredags kväll kom via twitter, men var ett korthugget:

”Fidel Castro är död!”

I ett uttalande lite senare konstaterade Trump att världen nu tar ”avsked av en brutal diktator som förtryckt sitt eget folk i nästan sex decennier”.

En fråga som både Kuba och USA ställer sig nu är vad som kommer att hända med de förbättrade relationerna mellan USA och Kuba. De bägge länderna återupptog ju i fjol de diplomatiska relationerna för första gången sedan 1960.

Donald Trump sa under valkampanjen att han kan tänka sig att riva upp avtalet om inte USA får en bättre uppgörelse. Det är exakt vad tillträdande president Trump nu upprepar.


LÄS OCKSÅ: Fidel Castro är död


Och det sker åter via twitter. Ett kommunikationsinstrument som bara tillåter 140 tecken.

”Om Kuba inte är villigt att göra ett bättre avtal för det kubanska folket, det kubansk/amerikanska folket och för USA i sin helhet så kommer jag att riva upp avtalet”, heter det i Trumps tweet.

Hans stabschef Reince Priebus sa i en intervju med Fox News i söndags att Trump helt klart menar allvar.

– Förtryck, öppna marknader, religionsfrihet, politiska fångar - dessa saker måste ändras på om vi ska ha en öppen och fri relation, sa Priebus bland annat.

– Det krävs att det händer saker från den kubanska sidan om de vill ha en relation med USA.


LÄS OCKSÅ: Castro lurade döden fler gånger än någon

Trump vill riva upp avtal

Fidel Castro har i praktiken varit borta från makten sedan han fick svåra magbesvär 2006. Hans bror Raul Castro utsågs formellt till Kubas president 2008 och det är han som kom överens med USA:s president Barack Obama om att återuppta de diplomatiska förbindelserna.

Det amerikanska handelsembargot består men har luckrats upp. Det har bland annat blivit möjligt för amerikanska flygbolag att flyga till Kuba igen.

Sådana avtal kan president Trump snabbt riva upp. Men det är omöjligt att säga om han menar allvar med sitt hot. Twitter lämnar inte mycket utrymme för komplikationer.

Trump har ändrat sig flera gånger efter att ha talat med personer som är mer insatta i olika frågor än vad han är. Han förespråkade exempelvis vattentortyr flera gånger under valkampanjen, men är nu inte längre säker på att det är en så bra idé efter att han upptäckt att den pensionerade generalen James Mattis är emot alla typer av tortyr.

Donald Trump har sagt att Mattis är en av toppkandidaterna för posten som försvarsminister. Oklart är också fortfarande vem som kommer att bli utrikesminister.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.