Trump kan få ny chans av Facebook

Henry Muntzer säger att han stödjer Donald Trump.
Mark Zuckerberg när han vittnade inför ledamöter i Kapitolium den 11 april 2018.
Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN
Facebooks styrelse ska ta ställning kring ifall det var rätt att stänga av Donald Trump från deras plattform.
Foto: LUIS M. ALVAREZ / AP TT NYHETSBYRÅN

Den tidigare presidenten Donald Trump stängdes av från Facebook efter att hans supportrar stormade och belägrade Kapitolium. 

Nu ska det sociala nätverkets styrelse avgöra om avstängningen var rätt – eller om han på nytt ska kunna sprida sina budskap. 

– Också Facebook har vad som kallas värderingar, säger Jamal Greene, styrelsens vice ordförande till nyhetssajten NPR

Donald Trump har åtalats för anstiftan till uppror och ska ställas inför riksrätt för andra gången i senaten. 

Åtalet gäller Trumps roll i stormningen av Kapitolium den 6 januari. En händelse som fick Twitter att stänga av den dåvarande presidenten permanent. Även Facebook stängde av Donald Trump från plattformen och från Instagram, som även den ägs av Mark Zuckerbergs bolag. 

Trump kunde sprida påstående om valfusk i månader

Trump hade då redan spridit sitt budskap, utan att presentera bevis som godtagits av domstol, under flera månader. Att Joe Bidens seger var ett resultat av ett omfattande valfusk, under flera månader. 

Nu kan den tidigare presidenten få en chans att göra comeback på Facebook och Instagram. 

Facebooks styrelse prövar just nu om beslutet att stänga av Donald Trump var grundat. 

– Vi bedömer både från bolagets användarvillkor och huruvida de tillämpades korrekt. Men också Facebook har vad som kallas värderingar. Röst är en av dessa värderingar. Säkerhet är en av dessa värderingar. Värdighet är en av dessa värderingar. Och vårt uppdrag är också använda dessa värderingar, säger Jamal Greene, vice ordförande i styrelsen till NPR

Styrelsen kan bjuda tillbaka Trump – mot Zuckerbergs vilja

Han berättar också för nyhetssajten att de kommer att ta hänsyn till internationell lagstiftning kring hur rätten att uttrycka sig fritt regleras. 

När Trump stängdes av på obestämbar tid kommenterade Mark Zuckerberg beslutet med att ”riskerna helt enkelt var för höga” med att låta presidenten få sprida sina budskap. Styrelsen har dock vetorätt kring om det var rätt beslut att stänga av Trump. 

Under ett tal i närheten av Vita huset den 6 januari uppmanade Donald Trump tusentals supportrar att ”fight like hell” mot vad han, ogrundat, påstod var ett fuskval. 

Han uppmanade även supportrarna att bege sig till Kapitolium för att visa sitt missnöje, vilket de gjorde med besked. 

Trumpsupportrarna: ”Häng Mike Pence! Häng Mike Pence!”

Den efterföljande stormningen och belägringen av kongressen resulterade i folkvalda som fick gömma sig för att skydda sina liv och fem dödsfall, inklusive en polisman som ska ha mist sitt liv då han blev träffad av en brandsläckare i huvudet. 

Supportrarna skanderade också att vicepresident Mike Pence, som befann sig i Kapitolium tillsammans med sin familj och lyckades undkomma supportrarna med någon minuts marginal, skulle hängas. Detta efter att Donald Trump uttryckt besvikelse mot sin vicepresident eftersom han vägrade blockera det demokratiska valet av Joe Biden i Kapitolium.  

Se också:

Anthony Fauci är tillbaka efter frostiga relationen med Donald Trump.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.