Precis som väntat var det Donald Trump som sent i natt svensk tid såg ut att ta hem seger efter seger på republikanernas sida. Foto: John BazemorePrecis som väntat var det Donald Trump som sent i natt svensk tid såg ut att ta hem seger efter seger på republikanernas sida. Foto: John Bazemore
Precis som väntat var det Donald Trump som sent i natt svensk tid såg ut att ta hem seger efter seger på republikanernas sida. Foto: John Bazemore
Donald Trump höll sin valvaka i i Florida där han ordnade en presskonferens på sin privatklubb Mar-a-Lago. Foto: Andrew HarnikDonald Trump höll sin valvaka i i Florida där han ordnade en presskonferens på sin privatklubb Mar-a-Lago. Foto: Andrew Harnik
Donald Trump höll sin valvaka i i Florida där han ordnade en presskonferens på sin privatklubb Mar-a-Lago. Foto: Andrew Harnik

Donald Trump blev supertisdags vinnare

Publicerad

PALM BEACH.

Donad Trump är supertisdagens stora vinnare.

Minst sju delstater tog han hem under natten.

– Ingen, ingen kommer bråka med USA när jag är president, sa han under en presskonferens i natt.

14 delstater höll val eller nomineringsmöten i går under den så kallade Super Tuesday för att ta fram vilka kandidater som ska representera demokraterna och republikanerna i höstens presidentval.

Precis som väntat var det Donald Trump som sent i natt svensk tid tog hem seger efter seger på republikanernas sida.

Donald Trump höll sin valvaka i ett soligt Palm Beach, Florida, där han ordnade en presskonferens för utvalda journalister på sin exklusiva privatklubb Mar-a-Lago. Florida är en av delstaterna som röster först 15 mars men anses vara en av de viktigaste eftersom primärvalsvinnarna här får alla delegater.

När han mötte medierna under natten haglade angreppen på hans republikanska motståndare Marco Rubio och Ted Cruz även om han inledde med att gratulerade Ted Cruz som vann den viktiga delstaten Texas, och senare Oklahoma.

– Så roligt för honom, han har haft det tufft och jag vet att han har kämpat hårt i Texas, sa han lite ironiskt till publikens förtjusning.

Hånade motståndare

Han hånade sedan Marco Rubio och kallade honom ”nattens stora förlorare”. Trump har tidigare sagt att Marco Rubio måste hoppa av om han inte skulle vinna någon delstat i natt. Lite senare stod det dock klart att Rubio besegrat Trump i Minnesota, hans första seger hittills. Trump upprepade också att han inte tror att varken Marco Rubio eller Ted Cruz skulle ha en chans mot Hillary Clinton ett presidentval. Men själv var han självsäker och ägnade en stor del år presskonferensen åt sina goda chanser.

– Jag tror att vi kommer att vinna den 8 november, sa han och lovade som vanligt att göra USA ”great again”.

Han tog också upp uttrycket "Make America whole again" som Hillary Clinton på sistone använt med tydlig adress till Trump, senast under sitt segertal nu i natt.

– Vad menar hon med det egentligen, vad vill hon, frågade sig Trump.

Och lite senare:

– Hon säger att hon ska göra något åt lönerna, men hon har varit i politiken så länge att skulle hon kunna ändra något hade hon gjort det vid det här laget, sa han till publikens jubel.

Trump passade även på att måla ut USA som ett land i kris där saker håller på att "gå åt helvete". Han sa att han skulle se till företag flyttar tillbaka sin produktion till USA igen, han lovade att sänka skatterna och skapa jobb. Ett annat tydligt mål var att övertyga de som är rädda att han skulle splittra partiet ytterligare att så inte är fallet. Gång på gång berättade han hur han fått väljare som aldrig tidigare röstat på en republikan att rösta på honom och använde South Carolina som exempel.

– Jag kan ena detta land, sa han.

Om sina politiska visioner sa hand bland annat att han ”till 100 procent säkert” tänker bygga en mur mot Mexiko och få Mexiko att betala för den och att han skulle förstärka försvaret så att ”ingen, ingen vågar bråka med USA.”

Flera segrar för Trump

Tidigt i morse svensk tid stod det klart att Donald Trump tagit hem segern i delstaterna Alabama, Arkansas, Georgia, Virginia, Tennessee, Massachusetts och Vermont. Bara rösterna i Alaska kvarstår.

Första segern kom bara några minuter efter att de första vallokalerna stängde vid 01-tiden då Trump utsågs till segrare i Georgia, den supertisdag-delstat där flest delegater stod på spel bortsett från Texas. Just den segern var väntad eftersom Trump lett de flesta mätningar – men innebar samtidigt ännu ett bakslag för Ted Cruz då över hälften av de republikanska väljarna i delstaten är evangeliska kristna precis som Cruz.

Men väljarna verkar snarare ha gått på Trumps hårda retorik när det kommer till invandrarpolitik i valet av kandidat än religiös övertygelse. En undersökning från Channel 2 visar att 72 procent av de republikanska väljarna i delstaten stödjer Trumps extrema förslag att porta muslimer från USA. En majoritet sa också att de föredrog än ”outsider” framför en etablerad politiker.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag