Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Donald Trump: Ingen julfest för pressen i år

Donald Trump portade journalisten Jim Acosta från Vita huset efter "fake news"-anklagelser.Foto: ERIK S. LESSER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: MANUEL BALCE CENETA / AP TT NYHETSBYRÅN

USA:s president slopar den traditionella julfesten för journalister i Vita huset.

Det efter att relationen mellan Trump och mediehusen blivit allt mer infekterad, uppger Fox News. 

Julfesten i Vita huset har varit en höjdpunkt för politiska journalister i USA. På tidigare fester har medierna fått prata med presidenten och landets första dam på ett mer jämlikt plan. Det har även funnits tid till att ta bilder på paret och hålla mindre presskonferenser med Vita husets stab.

Men i år blir det varken julbuffé eller tid för mingel. Donald Trump har valt att slopa festen som en reaktion på den allt mer infekterade relationen till medierna, uppger Fox News. 

Trumps kamp mot "fake news"

Beskedet är bara det senaste i en rad utspel mot medierna från presidentens håll. I november portades CNN-reportern Jim Acosta från Vita huset efter att ha vägrat ge ifrån sig mikrofonen innan han fått ställa klart sina frågor vid en presskonferens. 

– När du levererar ”fake news”, som CNN gör ofta, är du folkets fiende, sa Donald Trump då.

CNN svarade med en stämning, varpå Acosta till slut fick tillbaka sitt presspass.

Få utvalda bjudna till andra fester

Men medan Trump stänger ute de stora mediehusen, har några utvalda journalister bjudits in till presidentens andra tillställningar. 

Enligt Fox News handlar det om journalister som har skrivit positivt om Trump, däribland en av tidningens egna reportrar. 

Sett över tid har presidenter från det demokratiska partiet oftare bjudit in journalister med en liberal hållning till sociala sammanhang. Republikanska ledare har i stället bjudit in konservativa skribenter, uppger Fox News.