Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Donald Trump inför totalt flyktingstopp

På torsdagen försvarade Donald Trump sitt  beslut om tillfälligt flyktingstopp i en intervju med Fox News. Han säger att USA inte "kan ta några risker". Foto: Yin Bogu / XINHUA/AVALON B950
På fredagen träffade Donald Trump Storbritanniens premiärminister Theresa May i Vita huset. Foto: Olivier Douliery/Pool/Epa/TT

USA:s nytillträdde president Donald Trump inför ett tillfälligt flyktingstopp till USA.

Orsaken: En del flyktingar kommer med "onda avsikter".

– Inte de flesta, gissar jag, men vi kan inte ta några risker, säger Trump i en intervju med Fox News.

Expressen har tidigare berättat om Donald Trumps plan att införa ett tillfälligt flyktingstopp. Nu har den exekutiva ordern undertecknats. I korthet innebär de nya reglerna:

• Allt flyktingmottagande stoppas i 120 dagar. Uppehållet ska användas till att utreda hur granskningsprocessen av flyktingar ska gå till i framtiden.

• För flyktingar från Syrien gäller stoppet tills vidare. Syriska medborgare ska inte heller kunna få visum för inresa till USA.

• Ytterligare sex länder – Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan och Jemen – drabbas av visumstoppet. Stoppet ska gälla i 90 dagar.

• Antalet flyktingar som ska tillåtas komma till USA mer än halveras, till 50 000. Barack Obama hade satt gränsen till 110 000 och under förra året kom knappt 85 000 flyktingar till USA.

Flyktingar kontrolleras hårdare

När visumstoppet presenterades hänvisade Donald Trump till attackerna 11 september, där kaparna kom från Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Egypten och Libanon – länder som inte förekommer på listan.

De flyktingar som kommer till USA ska också kontrolleras hårdare, för att hålla "radikala islamistiska terrorister" borta.

– Vi vill inte ha dem här. Vi vill se till att vi inte släpper in samma personer här som våra soldater strider mot utomlands, sa Trump när han skrev under ordern i Pentagon.

Kristna framför muslimer

Samtidigt beordrade den nya presidenten att religiösa minoriteter– främst kristna – ska prioriteras framför muslimer, uppger New York Times.

Donald Trump förklarade sitt beslut i en intervju med Christian Broadcasting Network med att kristna behandlades hemskt i Syrien och hävdade att det nästan har varit omöjligt för kristna flyktingar att komma in i USA, medan det har varit möjligt för muslimer.

Donald Trump intervjuades av Fox News Sean Hannity på fredagen. Foto: Instagram / SKÄRMDUMP

– Det har varit väldigt orättvist, men nu ska vi hjälpa dem, sa Trump.

Enligt New York Times släpptes dock nästan lika många kristna flyktingar (37 521) in i USA som muslimska (38 901) under 2016.

Trump: Kommer med onda avsikter

Någon dag innan det blev klart att Donald Trump signerat den exekutiva ordern gjorde han en intervju med Fox News – där han försvarade det kommande beslutet.

– Just nu har FBI över tusen terrorismutredningar i gång... Och det är folk vi släpper in, säger presidenten till Fox News.

Han fortsätter:

– Vi behöver inte det här. Några har kommit med onda avsikter. De flesta har inte det, gissar jag, men vi kan inte ta några risker.

Trump säger också:

– Vi har tagit emot tiotusentals personer. Vi vet ingenting om dem. De kan säga att de blivit kontrollerade, men ingen har kontrollerat dem för de har inga papper. Hur kan man kontrollera någon när man inte vet något om dem och de inte har några papper?