På torsdagen försvarade Donald Trump sitt beslut om tillfälligt flyktingstopp i en intervju med Fox News. Han säger att USA inte "kan ta några risker". Foto: Yin Bogu / XINHUA/AVALON B950På torsdagen försvarade Donald Trump sitt beslut om tillfälligt flyktingstopp i en intervju med Fox News. Han säger att USA inte "kan ta några risker". Foto: Yin Bogu / XINHUA/AVALON B950
På torsdagen försvarade Donald Trump sitt  beslut om tillfälligt flyktingstopp i en intervju med Fox News. Han säger att USA inte "kan ta några risker". Foto: Yin Bogu / XINHUA/AVALON B950
På fredagen träffade Donald Trump Storbritanniens premiärminister Theresa May i Vita huset. Foto: Olivier Douliery/Pool/Epa/TTPå fredagen träffade Donald Trump Storbritanniens premiärminister Theresa May i Vita huset. Foto: Olivier Douliery/Pool/Epa/TT
På fredagen träffade Donald Trump Storbritanniens premiärminister Theresa May i Vita huset. Foto: Olivier Douliery/Pool/Epa/TT

Donald Trump inför totalt flyktingstopp

Publicerad

USA:s nytillträdde president Donald Trump inför ett tillfälligt flyktingstopp till USA.

Orsaken: En del flyktingar kommer med "onda avsikter".

– Inte de flesta, gissar jag, men vi kan inte ta några risker, säger Trump i en intervju med Fox News.

Expressen har tidigare berättat om Donald Trumps plan att införa ett tillfälligt flyktingstopp. Nu har den exekutiva ordern undertecknats. I korthet innebär de nya reglerna:

• Allt flyktingmottagande stoppas i 120 dagar. Uppehållet ska användas till att utreda hur granskningsprocessen av flyktingar ska gå till i framtiden.

• För flyktingar från Syrien gäller stoppet tills vidare. Syriska medborgare ska inte heller kunna få visum för inresa till USA.

• Ytterligare sex länder – Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan och Jemen – drabbas av visumstoppet. Stoppet ska gälla i 90 dagar.

• Antalet flyktingar som ska tillåtas komma till USA mer än halveras, till 50 000. Barack Obama hade satt gränsen till 110 000 och under förra året kom knappt 85 000 flyktingar till USA.

Flyktingar kontrolleras hårdare

När visumstoppet presenterades hänvisade Donald Trump till attackerna 11 september, där kaparna kom från Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Egypten och Libanon – länder som inte förekommer på listan.

De flyktingar som kommer till USA ska också kontrolleras hårdare, för att hålla "radikala islamistiska terrorister" borta.

– Vi vill inte ha dem här. Vi vill se till att vi inte släpper in samma personer här som våra soldater strider mot utomlands, sa Trump när han skrev under ordern i Pentagon.

Kristna framför muslimer

Samtidigt beordrade den nya presidenten att religiösa minoriteter– främst kristna – ska prioriteras framför muslimer, uppger New York Times.

Donald Trump förklarade sitt beslut i en intervju med Christian Broadcasting Network med att kristna behandlades hemskt i Syrien och hävdade att det nästan har varit omöjligt för kristna flyktingar att komma in i USA, medan det har varit möjligt för muslimer.

Donald Trump intervjuades av Fox News Sean Hannity på fredagen.Foto: Instagram / SKÄRMDUMP

– Det har varit väldigt orättvist, men nu ska vi hjälpa dem, sa Trump.

Enligt New York Times släpptes dock nästan lika många kristna flyktingar (37 521) in i USA som muslimska (38 901) under 2016.

Trump: Kommer med onda avsikter

Någon dag innan det blev klart att Donald Trump signerat den exekutiva ordern gjorde han en intervju med Fox News – där han försvarade det kommande beslutet.

– Just nu har FBI över tusen terrorismutredningar i gång... Och det är folk vi släpper in, säger presidenten till Fox News.

Han fortsätter:

– Vi behöver inte det här. Några har kommit med onda avsikter. De flesta har inte det, gissar jag, men vi kan inte ta några risker.

Trump säger också:

– Vi har tagit emot tiotusentals personer. Vi vet ingenting om dem. De kan säga att de blivit kontrollerade, men ingen har kontrollerat dem för de har inga papper. Hur kan man kontrollera någon när man inte vet något om dem och de inte har några papper?

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag