Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Donald Trump inför nya sanktioner mot Kuba

Dagens toppnyheter – utrikes
USA inför nya sanktioner mot Kuba på grund av bristande mänskliga rättigheter och att de stöder Venezuelas regering.Foto: SHUTTERSTOCK
Nu ska USA ”ytterligare begränsa” Kubas tillgång till kommersiella flygplan.Foto: ORLANDO BARRIA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

USA inför nya sanktioner mot Kuba på grund av bristande mänskliga rättigheter och att de stöder Venezuelas regering.

Det meddelade amerikanska handelskammaren på fredagen, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Nu ska USA ”ytterligare begränsa” Kubas tillgång till kommersiella flygplan.

Kubas utrikesminister skriver på Twitter att detta ”bevisar moralisk konkurs” hos Trumpadministrationen.

USA trappar upp handelskriget ytterligare ett snäpp. På fredagen meddelade USA:s handelskammare att man planerar nya sanktioner mot Kuba, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Detta med anledning av landets bristande mänskliga rättigheter och dess stöd till Venezuelas kontroversielle president Nicolás Maduro och hans regering.

President Trump beslutade i augusti att upprätta ett fullständigt embargo mot Venezuela i ett försök att pressa Maduro att avgå.

USA vill begränsa Kubas tillgång till kommersiella flygplan genom att återkalla befintliga licenser för flygplanskontrakt till kubanska statliga flygbolag och avslå framtida ansökningar om flygplanskontrakt, skriver Reuters.

Samtidigt meddelar man att sanktionerna även kommer innefatta fler amerikanska exportvaror som används som påtryckningsmedel mot Kubas regering.

”Denna åtgärd från handelsdepartementet skickar ytterligare ett tydligt meddelande till den kubanska regimen - att de omedelbart måste upphöra med sitt destruktiva beteende hemma och utomlands” ,säger handelssekreteraren Wilbur Ross i uttalandet, enligt tidnigen The Hill.

Skärper stämningen mellan länderna

”Trump-administrationen kommer att fortsätta agera mot den kubanska regimen för dess missdåd, samtidigt som de fortsätter att stödja det kubanska folket och deras ambitioner om frihet och välstånd”, skriver han vidare.

Detta är det senaste i USA:s handelskrig mot politiska motsättningar i grannlandet i syd.

Kubas utrikesminister, Bruno Rodriguez, skrev senare på fredagen ett inlägg på Twitter att ”ytterligare ekonomiska blockeringsåtgärder bevisar moralisk konkurs för en internationellt isolerad politik som främjas av en korrupt regering.”

Detta kommer efter att den amerikanska administrationen i juni införde nya resebegränsningar till Kuba, vilket återigen skärper spänningen mellan de två länderna. Ännu ett bakslag mot ländernas mycket sköra relation som förre presidenten Barack Obama återskapade i december 2014.