Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Donald Trump inför hårdare migrationsregler för papperslösa

Donald Trump har varit i blåsväder på sistone.
Flyktingar vid gränsen i Tijuana i Mexiko. Foto: REBECCA BLACKWELL / AP TT NYHETSBYRÅN
Enligt president Donald Trumps administration är förändringen nödvändig för att minska invandringen till USA. Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump och hans administration möjliggör nu för myndigheter enklare kunna utvisa papperslösa invandrare, rapporterar Washington Post.

Målet är att stärka den nationella säkerheten och minska antalet flyktingar som illegalt korsar gränsen in i landet.

På tisdagen träder en lagändring i kraft som förändrar de amerikanska migrationsreglerna. Enligt Washington Post innebär förändringen att det framöver blir möjligt för myndigheter att utvisa illegala invandrare utan prövning i migrationsdomstol.

President Donald Trumps administration menar att förändringen är nödvändig för att minska invandringen till USA, och för att lätta på trycket mot migrationsmyndigheterna.

Kevin McAleenan, tillförordnad chef på Homeland Security, menar att man inte har plats att förvara alla flyktingar som omhändertas vid den mexikanska gränsen – vilket leder till att hundratals blir släppta med en uppmaning att dyka upp i rätten.

”Stärker den nationella säkerheten”

McAleenan säger enligt Washington Post att målet med lagändringen bland annat att ”stärka den nationella säkerheten, minska antalet illegala gränspasseringar och säkerställa bortförandet av papperslösa flyktingar i USA”. 

Enligt tidningen har amerikanska myndigheter tidigare använt den här typen av utvisning i fall där flyktingar har korsat gränsen till USA utan rätt papper. Förändringen av lagarna gör nu att dessa regler även gäller illegala flyktingar som befunnit sig i landet i mindre än två år.

Kritiseras av människorättsorganisationer

Lagändringen har kritiserats av människorättsorganisationer, som menar att risken för misstag kommer öka. 

– I och med den här rättsvidriga planen kommer invandrare som levt här i åratal utvisas i en kortare process än personer som åker fast för trafikförseelser, säger Omar Jawdat på organisationen American Civil Liberties Union till Washington Post.