Donald Trump får hård kritik efter sitt senaste utspel mot muslimer. Foto: Matt RourkeDonald Trump får hård kritik efter sitt senaste utspel mot muslimer. Foto: Matt Rourke
Donald Trump får hård kritik efter sitt senaste utspel mot muslimer.  Foto: Matt Rourke
– Jag hoppas att människor är förolämpade, säger rivalen Marco Rubio. Foto: Paul Sancya– Jag hoppas att människor är förolämpade, säger rivalen Marco Rubio. Foto: Paul Sancya
– Jag hoppas att människor är förolämpade, säger rivalen Marco Rubio. Foto: Paul Sancya

Donald Trump i ny attack mot muslimer

Publicerad

Donald Trump fortsätter att hetsa mot muslimer.

Presidentkandidaten anser att USA bör använda kraftfullare metoder mot terrorister - och i ett valtal återberättade han hur en general skjutit muslimska fångar med kulor doppade i grisblod.

– Jag hoppas att människor är förolämpade. Det är inte det som USA handlar om, säger rivalen Marco Rubio enligt CNN.

Det var vid ett valmöte i Charleston i South Carolina som Donald Trump i fredags återupprepade sina krav på att USA bör använda betydligt kraftfullare metoder än skendränkningar - en mycket kritiserad förhörsmetod - när de förhör misstänkta terrorister.

I samband med det berättade den republikanske presidentkandidaten en historia om hur den amerikanske generalen John Pershing sköt muslimska fångar på Filippinerna med kulor doppade i grisblod.

– Och han ställde upp alla 50 fångar och sköt 49 av dem. Den 50:e fången sa han till att återvända hem och berätta vad som hänt - och under 25 år hade de inga mer problem, sa Donald Trump enligt CNN.

"Bisarr"

Det är oklart om historien har hänt på riktigt, sajten Snopes som undersöker urbana myter lyckades inte fastställa äktheten när de undersökte saken för ett drygt år sedan.

När Trumps rival Marco Rubio framträdde på det populära morgonprogrammet "Today" i NBC på lördagsmorgonen kallade han hela händelsen "bisarr".

– Jag är övertygad om att folk är förolämpade. Jag hoppas att folk blir förolämpade av det. Det är inte det som USA handlar om, säger Marco Rubio till NBC.

Donald Trumps kampanj har hittills inte svarat på frågor om vad exakt presidentkandidaten syftade på då han återberättade historien om general John Pershing.

Att komma i kontakt med grisblod är strängt förbjudet enligt islamsk lag.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag