Trump: Amerikaner dör – om vi inte bygger muren

Donald Trump talade till nationen i natt.
Foto: CARLOS BARRIA / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump upprepade i natt sitt krav på en mur mot Mexiko.
Foto: GREGORY BULL / AP TT NYHETSBYRÅN

– Tusentals fler kommer att dö om vi inte agerar nu.

Det var Donald Trumps budskap till det amerikanska folket i natt.

03:00, svensk tid, höll USA:s president ett tal till nationen där han upprepade sina krav på en mur mot Mexiko och kallade situationen i USA för en ”växande humanitär kris”.

Nedstängningen av delar av USA:s statsapparat går in på sin tredje vecka efter att budgetförhandlingarna mellan demokrater och republikaner fallit samman. Knäckfrågan är muren mot Mexiko som Trump utlovat sedan början av sin presidentkandidatur och som demokraterna vägrar. 

Trump har sagt att han vägrar skriva under en budget som inte inkluderar den 5,7 miljarders-finansieringen av muren som han kräver. 

Trump talade till nationen i natt

Donald Trump inledde sitt tal, klockan 03.00 i natt svensk tid, med att rada upp vad han anser vara en rad problem med den rådande gränsen mot Mexiko och med illegal invandring till USA.

– Varje vecka dör 300 av våra invånare av droger som kommer in via gränsen, sa Donald Trump bland annat.

Han påstod att fler amerikaner kommer att dö av droger detta år än antalet som dödades under hela Vietnamkriget. 

Trump kallade den nuvarande situationen för en växande humanitär kris och en säkerhetskris, och sade att ”liv förstörs varje dag” och att ”alla amerikaner skadas av okontrollerad illegal invandring”.

– Tusentals fler kommer att dö om vi inte agerar nu, sa Trump med eftertryck.

”Hur mycket mer blod ska behöva spillas innan kongressen gör sitt jobb?” frågade Donald Trump i sitt tal till nationen i natt.
Foto: CARLOS BARRIA / AP TT NYHETSBYRÅN

Han frågade sig också:

– Hur mycket mer blod ska behöva spillas innan kongressen gör sitt jobb?

Han fortsatte med att kvinnor och barn är de största offren, och om hur tusentals mist sina liv på grund av att illegala invandrare tagit sig in i USA. 

– En av tre kvinnor blir sexuellt ofredade under den farliga vandringen genom Mexiko. Det här är den tragiska verkligheten med illegal invandring vid vår södra gräns, sa Trump.

Trump: Muren kommer snabbt att betala sig själv

Enligt Trump kommer en mur mot Mexiko snabbt att betala sig själv, indirekt genom det handelsavtal som USA slutit med Mexiko.

– Jag ska avsluta detta. Vi har presenterat ett förslag för att säkra gränsen. Det är ett enormt problem, fortsatte Donald Trump.

Trump bjuder in demokraterna till möte

I talet gav Donald Trump demokraterna skulden för att USA:s statsapparat nu är nedstängd.

– Statsapparaten fortsätter att vara nedstängd av en enda anledning: Demokraterna vägrar att finansiera ett skydd av gränsen, sa Donald Trump.

Donald Trump sa i talet att flera demokrater, bland annat Chuck Schumer, tidigare varit positiva till en mur, men att de ändrade sig efter att Trump blivit vald som president. 

De har vägrat att samarbeta, enligt Trump.

Han menar att hela frågan handlar om ”sunt förnuft” och att frågan skulle kunna lösas snabbt.

 – Situationen kan lösas i ett 45 minuter långt möte. Jag har bjudit in demokrater till Vita huset i morgon för att få det gjort, sa Donald Trump och betonade varje stavelse i de sista orden.

En del av förhandsspekulationerna inför talet handlade om huruvida Trump skulle använda tillfället för att utlysa undantagstillstånd i USA. Detta gjorde han inte.

– När jag svors in som president svor jag att skydda vårt land. Och det är vad jag alltid kommer att göra, så Gud hjälpe mig, avslutade Donald Trump sitt tal.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.