Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Donald Trump hotar med ”total utplåning” av Iran

Donald Trump skrev under gårdagen under en order om nya sanktioner mot Iran.
Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN
Irans högste ledare Ayatollah Ali Khamenei.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump hotar Iran med ”total utplåning”.

I en serie inlägg på Twitter skriver han att ”en iransk attack mot något amerikanskt kommer att mötas av stor och överväldigande kraft”.

Och Iran säger att de nya amerikanska sanktionerna innebär ett ”permanent stopp för diplomatin”.

Donald Trump har återigen visat musklerna på sociala medier och hotat Iran med krig.

”Irans ledarskap förstår inte orden 'snäll' eller 'medmänsklighet', det har de aldrig gjort,” skriver Trump på Twitter och fortsätter:

”Tråkigt nog är det enda de förstår 'styrka' och 'kraft', och USA är med hästlängder den mest kraftfulla militära styrkan i världen, med över 1,5 biljoner dollar investerade bara de senaste två åren.

Trumps uttalande kommer sedan han tidigare i veckan infört nya sanktioner mot Iran. Både hans skarpa uttalande och sanktionerna är delvis en reaktion på att Iran sköt ned en amerikansk drönare, ett obemannat flygplan, förra veckan.

”Stopp för diplomatin”

Som svar på sanktionerna hotade en högt uppsatt iransk tjänsteman på tisdagen med ”permanent stopp” för diplomatin mellan Iran och USA, rapporterar NBC. 

”Det fantastiska iranska folket lider, och helt utan anledning. Deras ledarskap spenderar alla sina pengar på terror, och bara lite på annat. USA har inte glömt Irans användande av bomber som dödade 2 000 amerikaner och skadade många fler. Irans väldigt okunniga och förolämpande uttalande, publicerat i dag, visar att de inte förstår verkligheten, twittrar Trump på tisdagen.

”En iransk attack mot något amerikanskt kommer att bli mötas av stor och överväldigande kraft. I vissa områden kommer överväldigande betyda total utplåning. Ingen mer John Kerry och Obama! ” skriver han.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1143529907403788288

Upptrappningen mellan Iran och USA fortsätter. Iran förklarar på tisdagen att man den 7 juli ska minska sina åtagande ännu mer vad gäller atomavtalet som man ingått med stormakterna.

Och den iranske presidenten Hassan Rouhani kallar Trumps sanktioner ”skandalösa och idiotiska” – och säger att Vita huset lider av ”mentalsjukdom”, rapporterar NBC. 

Amerikanska sanktioner

USA:s President Donald Trump införde i början på veckan ”slagkraftiga sanktioner” mot Iran och dess högste ledare Ayatolla Ali Khamenei.

– Vi kommer att fortsätta att öka pressen på Teheran, sade Donald Trump på måndagen efter att ha skrivit på ordern i Vita huset och fortsatte:

– Iran kan aldrig ha kärnvapen.

Ayatolla Khamenei är Trumps mål

Trump mötte ett pressuppbåd utanför Vita huset innan han lämnade Washington DC för Camp David, den amerikanske presidentens officiella fritidsboende. 

– Vi lägger på ytterligare sanktioner, de kommer i kraft långsamt och i vissa fall ganska fort, men ytterligare sanktioner utfärdas mot Iran, sa han enligt CNN.

Målen för sanktionerna är främst ayatolla Ali Khamenei och andra högt uppsatta politiker och militärtjänstemän i Iran.

Enligt nyhetsbyrån AFP kommer ”flera miljarder” i iranska tillgångar att blockeras av USA.

Utrikesminister Mohammad Javad Zarif kommer läggas till på USA:s lista över sanktionerade politiker senare i veckan, rapporterar nyhetsbyrån.

Irans svar till Trump: ”Förstör”

Nu har Iran svarat. Abbas Mousavi, talesperson för Iran utrikesministerium, säger enligt nyhetsbyrån ISNA:

– De meningslösa sanktionerna mot Irans ledare och landets chefdiplomat betyder att den diplomatiska vägen till USA:s regering är permanent stängd.

Han fortsätter:

– Trump-regeringen är i färd med att förstöra alla etablerade internationella mekanismer till för att bevara global fred och säkerhet.

Konflikt som fortsätter eskalera

Sprickan mellan Iran och USA har djupnat allt mer ända sen Donald Trump och USA lämnade kärnvapenavtalet med Iran i maj förra året, samtidigt som landet införde striktare sanktioner. 

Konflikten har eskalerat ytterligare efter att två oljefartyg attackerades i Omanbukten för en dryg vecka sen – en attack USA beskyllde Iran för.

I en intervju med NBC News som sändes i helgen säger Donald Trump att han visserligen inte vill ha krig med Iran, men om det ändå skulle ske skulle det bli en ”utplåning ni aldrig tidigare har sett”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.