Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Donald Trump hotar Iran: ”Kommer innebära slutet”

Donald Trump riktar nya hot mot Iran. Foto: ERIK S. LESSER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Irans president Hassan Rouhani. Foto: IRANIAN PRESIDENCY OFFICE HANDOU / EPA / EPA TT NYHETSBYRÅN

Konflikten mellan USA och Iran trappas upp. 

”Om Iran vill slåss så kommer det innebära det officiella slutet för Iran”, skriver president Donald Trump på Twitter.

Senare på kvällen sa Trump i en intervju med Fox New att han vill undvika krig – men att Irans utveckling av kärnvapen skulle kunna utgöra ett undantag.

Tidigare i veckan valde USA att kalla hem icke-nödvändig personal från sin ambassad i Bagdad. 

Anledningen var den upptrappade konflikten med Iran – och nu kommer nya hot från presidenten. 

Om Iran vill slåss så kommer det innebära det officiella slutet för Iran. Hota aldrig USA igen!”, skrev Donald Trump på Twitter på söndagen.

Hotet kommer efter att en raket tidigare under dagen exploderat i irakiska huvudstaden Bagdad i närheten av USA:s ambassad. Explosionen skedde i en så kallad grön zon där flera ambassader är lokaliserade. Ingen person ska ha skadats. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1130207891049332737

Trump gav intervju till Fox News

Senare på söndagskvällen gjorde Donald Trump en stor tv-intervju med Fox News. Där utvecklade han sin syn på Iran och poängterade att han inte kommer låta landet bygga kärnvapen.

– Jag vill inte slåss. Men vi har situationer som Iran, vi kan inte låta dem ha kärnvapen. Vi kan bara inte låta det hända, sa Trump till tv-kanalen.

https://twitter.com/NextRevFNC/status/1130287776627404800

Presidenten har hela tiden sagt att han inte vill starta nya krig eller lägga sig i andra länders interna angelägenheter. Men i intervjun med Fox News gör han klart att Iran kan bli ett motvilligt undantag.

– Jag är inte någon som vill gå ut i krig eftersom krig skadar ekonomin. Krig dödar människor framför allt, säger han.

Intervjun behandlade flera ämnen och Trump kommenterade också sin möjliga motståndare i presidentvalet 2020, Demokraternas Joe Biden.

Donald Trump ger sig på Joe Biden igen.Foto: MATT ROURKE / AP TT NYHETSBYRÅN

Trump har flera gånger tidigare gett sig på Biden och kallat honom trött och ointelligent. Trump har också kritiserat honom för hans syn på handelskriget med Kina, något han nu återkom till.

– Han säger att Kina inte är en konkurrent till oss. Kina är en massiv konkurrent till oss. De vill ta över världen, säger Trump.

Biden har kritiserat Trumps inställning till handeln med Kina och sagt att nya tullavgifter skadar den amerikanske ekonomin.

Trumps hot mot Iran: Skicka fler trupper

Konflikten mellan USA och Iran har eskalerat de senaste månaderna. 

Sedan tidigare har USA terrorstämplat Irans revolutionsgarde och i maj skickade USA trupper till Mellanöstern för att ge ett ”klart och otvivelaktigt budskap till Iran”. Det uppgav den nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton, enligt The Hill. 

USA ska vara redo att skicka upp till 120 000 amerikanska soldater till Mellanöstern om Iran attackerar amerikanska styrkor eller gör nya stora satsningar på kärnvapen, har New York Times rapporterat.

Irans president Hassan Rouhani har meddelat att de planerar att lämna delar av den kärnvapenöverenskommelse som man 2015 nådde med flera andra länder. 

Försvarsmakten har pausat sina övningar

Enligt rapporter har landet beslutat sig för att återuppta delar av sitt pausade kärnenergiprogram, vilket har lett till att USA infört nya sanktioner mot Iran.

Trump beslutade att USA skulle lämna överenskommelsen redan för ett år sedan. Sedan dess har nationerna inom EU uppmanat Iran att hålla fast vid överenskommelsen och ignorera Trumps beslut. 

Det alltmer spända läget i regionen har bland annat resulterat i att den svenska Försvarsmakten valt att stoppa sina utbildningsverksamheter i Irak. Det meddelade de tidigare i veckan. 

Kidnappades som barn – så här är deras liv i dag

Inlåst i kista i sju år • Sexslav • Föräldrarna blev mördade

Benjamin, 22: Mamma och syster anslöt till IS

Berättar om uppväxten – och svågern Michael Skråmo

5 tysta sjukdomar som kan vara bra att hålla ögonen på

Symptom och risker – då måste du söka vård

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.