Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Donald Trump: Hoppas Ryssland hittar mejlen

Donald Trump.Foto: Evan Vucci/AP/TT
Hillary Clinton.Foto: Joe Cavaretta/SF/SUN SENTINEL/POLARIS

PHILADELPHIA. Donald Trump skulle försvara sig mot anklagelserna om inblandning i hackerskandalen.

Men tog det ett steg längre.

– Ryssland! Om ni lyssnar jag hoppas ni hittar Clintons saknade mail.

Tredje dagen av demokraternas konvent hade knappt börjat innan den tog en ny oväntad vändning. Republikanernas kandidat Donald Trump kallade till presskonferens i Doral, Florida, för att prata om Hillary Clinton – och för att få slut på anklagelserna om att han skulle ha varit inblandad i hackerskandalen.

Men frågan är om han inte gjorde allt värre.

– Ryssland, om ni lyssnar! Jag hoppas att ni lyckas hitta de 30 000 mail som saknas, sa han och syftade på de mail som raderades från den privata mailserver Hillary Clinton använde som utrikesminister.

– Jag tror ni kommer bli väl belönade av media, fortsatte han.

Och lite senare:

– Om Ryssland eller Kina har mailen, jag skulle älska att se dem.

"Hittar inte ord"

Reaktionerna lät inte vänta på sig.

– Det här måste vara första gången någonsin en presidentkandidat uppmanar en utländsk makt att spionera på en politisk konkurrent, säger Clintons utrikespolitiska rådgivare Jake Sullivan till New York Times.

Tidningen kallade tilltaget "extraordinärt" och CNN:s politiska analytiker hade först svårt att hitta orden:

– Han utmanar dem. Han är som ett barn som inte förstår vad han kan sätta i rullning.

Det var i helgen som Wikileaks publicerade mejl som stulits från demokraternas mailsystem. Hackerattacken utreds nu av FBI och av det som hittills kommit fram är det enligt amerikanska medier "högst troligt" att Ryssland ligger bakom och uppgifter tyder på att ryska staten varit inblandad.

– Jag har inget med detta att göra. Inte på något sätt, sa Trump på presskonferens synbart irriterad.

Gång på gång försökte han styra över fokuset på innehållet i mailen som visar att partiet favoriserat Hillary Clinton – vilket retat upp både Bernie Sanders väljare och Trump som menar att det politiska etablissemanget i förväg bestämt sig för Hillary Clinton.

Istället fortsatte frågorna att handla om Trumps relation med Ryssland och president Vladimir Putin. Putin har tidigare uttryckt sig så positivt om Trump och misstankar har väckts att hackerattacken skulle vara ett sätt att gynna Trump.

Donald Trump upprepade att han kommer att göra sitt bästa för att ha en god relation med Ryssland och nämnde särskilt att det behövs i kampen mot IS. Han upprepade även sitt uppmärksammade uttalande om att Natos medlemsländer inte ska kunna räkna med stöd om de själva inte bidrar och att Nato spelat ut sin roll – vilket många tolkat som grönt ljus för Putin.

– Jag hoppas att han kommer att respektera mig och jag hoppas att han kommer att gilla mig, sa Trump under presskonferensen och tillade att han "alltid vill ha goda relationer".

Tvärtemot tidigare förnekade han däremot att de båda träffats.

Attackerade Hillary

Efteråt twittrade Trump att den som hade tillgången till mailen borde lämna över dem till FBI och Trump-kampanjens talespersoner Jason Miller skrev att Trump "inte haft för avsikt att uppmana Ryssland eller någon annan att hacka Hillary Clintons mail".

Under presskonferensen attackerade Trump också Hillary Clinton som han kallade en ”katastrof” och han kritiserade Bill Clinton som i tisdags höll tal på konventet:

– Jag väntade på det spännande kapitlet, för resten var så tråkigt, men det kom aldrig. Jag ska inte gå in på det här, sa han och syftade uppenbarligen på Bill Clintons otrohetsaffär i Vita huset.

På en rak fråga sa han att han skulle ”älska att se en kvinna bli president i USA men att Hillary inte skulle vara rätt”.

– Jag skulle inte vilja att Hillary får del av landet säkerhetsangelägenheter för de skulle komma ut.

Själv använder han inte ens mail påstod han under presskonferensen:

– Jag skickar inte mail, jag tror inte på mail. De kan bli hackade. Jag är ingen mailperson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.