Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trump kan stoppas från invasion i Iran

Iran bryter avtalet – ökar urananrikningen.
Donald Trump måste få kongressens godkännande för att militärt ingripande i Iran.Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN
Irans president Hassan Rouhani. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump har hotat Iran med ”total utplåning” – och spänningarna mellan länderna har ökat. 

Ny lag kan komma att begränsa presidentens krigsmakt – efter förslag som röstades igenom i kongressen, rapporterar NY Times. 

Med siffrorna 251 mot 170 röstade amerikanska representanthuset under fredagen igenom förslaget.

Förslaget gör gällande att ett militärt ingripande i Iran kräver kongressens godkännande, förutsatt att det inte är självförsvar, rapporterar NY Times. 

Bland dem som stod bakom förslaget finns 27 republikaner. 

– Låt dem framföra sina argument inför kongressen och det amerikanska folket, säger republikanen Matt Gaetz, enligt tidningen. 

Men förslaget måste nu godkännas i senaten där republikanerna styr. 

Kongressen begränsar Donald Trumps makt

Konflikten mellan USA och Iran har trappats upp under de senaste månaderna. Detta efter att USA i fjol lämnade kärnvapenavtalet med Iran, samtidigt som landet införde striktare sanktioner. 

På Twitter har den amerikanska presidenten framfört hot mot landet och presidenten, Hassan Rouhani: 

”Irans ledarskap förstår inte orden 'snäll' eller 'medmänsklighet', det har de aldrig gjort,” har Donald Trump skrivit på Twitter.  

”Tråkigt nog är det enda de förstår 'styrka' och 'kraft', och USA är med hästlängder den mest kraftfulla militära styrkan i världen, med över 1,5 biljoner dollar investerade bara de senaste två åren.

Införde ”slagkraftiga sanktioner” mot Iran

USA har infört ”slagkraftiga sanktioner” som svar på att Iran sköt ned en amerikansk drönare, ett obemannat flygplan, förra veckan. 

Iran har också meddelat att de höjer urananrikningen över den tillåtna gränsen. Därmed bryter landet mot det internationella kärnenergiavtalet JCPOA från 2015, enligt Reuters. 

Iran har förkunnat ett ”permanent stopp” för diplomatin mellan Iran och USA. 

– De meningslösa sanktionerna mot Irans ledare och landets chefdiplomat betyder att den diplomatiska vägen till USA:s regering är permanent stängd, sade Abbas Mousavi, talesperson för Irans utrikesministerium i juni. 

– Trump-regeringen är i färd med att förstöra alla etablerade internationella mekanismer till för att bevara global fred och säkerhet.

Ökningen sker trots protester från EU och USA.