Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Donald Trump har redan infriat vallöfte

Donald Trump och hans blivande vicepresident Mike Pence fick Carrier att ändra sig.
Foto: Darron Cummings / AP TT NYHETSBYRÅN
Trump besökte Carrier.
Foto: Evan Vucci / AP TT NYHETSBYRÅN

LONDON. Donald Trump har redan infriat ett vallöfte.

Det visar sig vara mäkta populärt.

Till och med bland demokraterna.

Det var i förra veckan som det amerikanska företaget Carrier - de tillverkar bland annat luftkonditioneringsapparater - tillkännagav att de tänker behålla över 1 000 arbeten vid sin fabrik i Indiana.

Donald Trump använde gång på gång Carrier som exempel i sina valtal under kampanjen. Carrier hade beslutat att förlägga verksamheten till Mexiko i stället.

Men Trump och hans blivande vicepresident Mike Pence fick dem att ändra sig. Pence är fortfarande guvernör i Indiana och Carrier lovade bland annat bättre skattevillkor i Indiana om de stannade.

Trump lovade att han skulle rädda jobben och det infriade löftet är väldigt populärt, visar en mätning gjord av Politico/Morning Consult.

"En stor grej för Trump"

60 procent av de tillfrågade säger att de har en mer positiv bild av Trump efter Carriers beslut. Det gäller föga förvånande 87 procent av republikanska väljare, men även 54 procent av oberoende väljare och 40 procent av demokratiska väljare.

– Carriers tillkännagivandet var en stor grej för Trump, säger Kyle Dropp på Morning Consult till Politico.

– Det är sällan vi ser så här höga siffror när vi tittat på ett enskilt budskap eller händelse.

Men Trump har också fått kritik för uppgörelsen. Kritikerna pekar på att Trump också hotade Carrier och dess moderföretag United Technologies om de inte gjorde som han ville.

Kritikerna fruktar också att skatterabatten öppnar upp för en slags utpressning från företags sida gentemot delstaterna.

Men Trump verkar här ha väljarna på sin sida. 62 procent av de tillfrågade - och även 46 procent av demokraterna - tycker att presidenten ska kunna erbjuda skatterabatter för att övertyga amerikanska företag att behålla jobben i USA.


LÄS OCKSÅ: Trump kallade klimathotet "bluff" - mötte Al Gore

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.