I salen hänger stora kristallkronor. Foto: SKÄRMDUMPI salen hänger stora kristallkronor. Foto: SKÄRMDUMP
I salen hänger stora kristallkronor. Foto: SKÄRMDUMP
Donald Trump vädjade om att dela bördan i kampen mot terror. Foto: SKÄRMBILD EXPRESSEN-TVDonald Trump vädjade om att dela bördan i kampen mot terror. Foto: SKÄRMBILD EXPRESSEN-TV
Donald Trump vädjade om att dela bördan i kampen mot terror. Foto: SKÄRMBILD EXPRESSEN-TV
Även Ivanka Trump är på plats i Saudiarabien. Foto: EVAN VUCCIÄven Ivanka Trump är på plats i Saudiarabien. Foto: EVAN VUCCI
Även Ivanka Trump är på plats i Saudiarabien. Foto: EVAN VUCCI
Donald Trump på plats – redo för talet. Foto: SkärmbildDonald Trump på plats – redo för talet. Foto: Skärmbild
Donald Trump på plats – redo för talet. Foto: Skärmbild
Donald Trump går tillsammans med den saudiske kungen Salman. Foto: EVAN VUCCIDonald Trump går tillsammans med den saudiske kungen Salman. Foto: EVAN VUCCI
Donald Trump går tillsammans med den saudiske kungen Salman. Foto: EVAN VUCCI
Donald Trump väntas undvika att tala om bland annat demokrati. Foto: EVAN VUCCIDonald Trump väntas undvika att tala om bland annat demokrati. Foto: EVAN VUCCI
Donald Trump väntas undvika att tala om bland annat demokrati. Foto: EVAN VUCCI

Trumps uppmaning: Kör ut terroristerna

Publicerad

Donald Trump höll på söndagen tal till ledarna för 55 av världens i huvudsak muslimska länder under sitt besök i Saudiarabien.

Talet handlade om att bekämpa extremism och terrorism, och Trump uppmanade alla nationer att driva ut extremisterna ur sina länder.

– Driv ut dem från era länder, driv ut dem från jorden!, uppmanar presidenten.
USA och Saudiarabien skriver nytt avtal som ska stoppa terrorns finansiering.

Donald Trump är just nu på besök i Saudiarabien. Besöket är presidentens första utlandsresa sedan tillträdet i januari. Trump, som anlände under lördagen, fick ett kungligt mottagande och presidenten började med att skriva under en vapenaffär som kan vara värd upp emot 3 000 miljarder kronor över en tioårsperiod.

Under söndagen håller Trump ett tal riktat till ledarna för 55 av världens i huvudsak muslimska länder. Talet ska vara skrivet av en av arkitekterna bakom inreseförbudet till USA, Stephen Miller, som tidigare bland annat beskrivits som islamofob.

Donald Trump talar i Saudiarabien

Den amerikanska presidenten väntas undvika ämnen som demokrati och mänskliga rättigheter eftersom arabledare ofta ser det som moraliserande från USA:s sida.

Enligt källor i Vita huset ses Donald Trumps tal som en motvikt till Barack Obamas tal till den muslimska världen i Kairo 2009. Obama manade då till förståelse och erkände även att USA begått en del misstag i regionen. Det talet fördömdes av många republikaner. Det kritiserades även av flera av USA:s allierade i Mellanöstern eftersom det sågs som en ursäkt, enligt AP.

"Måste stå enade mot ondskan"

Strax efter 16.15, svensk tid, inledde den saudiske kungen Salman det arabisk-islamiska och amerikanska toppmötet i Riyadh, Saudiarabien.

– Vi måste bekämpa extremism och stoppa terrorismen och dess källor. Vi har samlats här i dag för att ta liberala steg mot ett partnerskap med USA för att uppnå säkerhet och fred för mänskligheten. Vi måste stå enade mot ondskan, oavsett vad som är dess former, säger den saudiske kungen Salman.

Salman säger även att han talar för alla sina muslimska bröder och de 55 närvarande representanterna när han säger att de står positiva till att lagföra alla som stödjer terrorism och dess finansiering.

Donald Trump inleder sitt tal med orden:

– Jag vill tacka kung Salman för sina stora ord och för att Saudiarabien anordnar detta möte. Jag är hedrad att bli mottagen på detta sätt. Nu börjar ett nytt kapitel med Saudiarabien.

– Målet är att ge våra barn en hoppfull framtid som ger hopp till Gud. Unikt för historien är våra gemensamt militära band och förbättringen av vår vänskap och säkerhet, säger Donald Trump vidare.

Ska stärka partnerskapet över Mellanöstern

– Tillsammans med god vilja och gott samarbete har vi skapat nya jobb både i USA och Saudiarabien genom vårt avtal i går, och vi kommer att hjälpa vår goda vän Saudiarabien att skapa nya jobb. Vi kommer att hjälpa Saudiarabien att ta en större roll när det gäller säkerheten. 

Trump säger att han ska stärka partnerskapet över hela Mellanöstern för att strida mot extremism och terrorism genom att skapa ett globalt center mot extremistiska ideologier lokaliserad i den mest centrala delen av muslimska världen, nämligen i Saudiarabien.

– De muslimska länderna måste ta det ledande steget i att bekämpa radikalisering, fortsätter Trump.

– Vi är inte här för att läxa upp och säga hur folk ska leva, vi är här för att erbjuda partnerskap för att motverka extremism och allt som terrorismen för med sig. Pojkar och flickor ska kunna växa upp fria från hat. Med Guds hjälp ska vi nu påbörja slutet på detta hat. Vi ska påbörja den fred som kanske kan bli världsvid. 

"Driv ut dem"

Trump uppmanar alla nationer att driva ut terroristerna ur sina länder. 

– Driv ut dem från era länder, driv ut dem från jorden!, uppmanar presidenten.

Trump säger att det är ett slag mellan barbariska kriminella som försöker utplåna mänskliga liv och anständiga människor inom alla religioner som försöker skydda dem. Att det är upp till alla nationer att se till att terrorismen inte vinner.

– Vi kommer basera våra beslut på verkliga konsekvenser. Vi ska gradvis söka reformer och inte göra plötsliga interventioner. Vi måste alliera oss med alla som söker vårt mål. Om vi ska bekämpa terrorismen är den första uppgiften för alla era nationer att ta er an den absoluta uppgiften att terrorismen inte får någon finansiering på er mark. 

Donald Trump berättar även att ännu ett historiskt steg kommer tas under dagen, då man enats om att skriva en överenskommelse för att förebygga finansieringen av terrorism. Trump kallar avtalet för The Terrorist Financing Targeting Centre, och ska skrivas mellan USA, Saudiarabien och Gulfstaternas samarbetsråd.

Den amerikanske presidenten avslutar talet med ännu en uppmaning till alla närvarande nationer på mötet.

– Anslut er med mig och slåss tillsammans, vi kan inte misslyckas. Ingen, absolut ingen kan krossa oss, avslutar Donald Trump.

"Ett av de bästa talen"

Anders Persson är mellanösternforskare och expert vid Lunds universitet. Enligt honom var det ett av de bästa tal som Donald Trump hållit hittills.

– Jag tycker det var ett av de bästa talen som Trump hållit. Det var balanserat, delikat och fört på ett sätt som man ofta inte förknippar med Donald Trump. Han fick med det han skulle utan att vara för polariserande i sina formuleringar, säger Anders Persson.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag