Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trumps uppmaning: Kör ut terroristerna

I salen hänger stora kristallkronor.
Foto: SKÄRMDUMP
Donald Trump vädjade om att dela bördan i kampen mot terror.
Foto: SKÄRMBILD EXPRESSEN-TV
Även Ivanka Trump är på plats i Saudiarabien.
Foto: EVAN VUCCI
Donald Trump på plats – redo för talet.
Foto: Skärmbild
Donald Trump går tillsammans med den saudiske kungen Salman.
Foto: EVAN VUCCI
Donald Trump väntas undvika att tala om bland annat demokrati.
Foto: EVAN VUCCI
1 / 7

Donald Trump höll på söndagen tal till ledarna för 55 av världens i huvudsak muslimska länder under sitt besök i Saudiarabien.

Talet handlade om att bekämpa extremism och terrorism, och Trump uppmanade alla nationer att driva ut extremisterna ur sina länder.

– Driv ut dem från era länder, driv ut dem från jorden!, uppmanar presidenten.
USA och Saudiarabien skriver nytt avtal som ska stoppa terrorns finansiering.

Donald Trump är just nu på besök i Saudiarabien. Besöket är presidentens första utlandsresa sedan tillträdet i januari. Trump, som anlände under lördagen, fick ett kungligt mottagande och presidenten började med att skriva under en vapenaffär som kan vara värd upp emot 3 000 miljarder kronor över en tioårsperiod.

Under söndagen håller Trump ett tal riktat till ledarna för 55 av världens i huvudsak muslimska länder. Talet ska vara skrivet av en av arkitekterna bakom inreseförbudet till USA, Stephen Miller, som tidigare bland annat beskrivits som islamofob.

Donald Trump talar i Saudiarabien

Den amerikanska presidenten väntas undvika ämnen som demokrati och mänskliga rättigheter eftersom arabledare ofta ser det som moraliserande från USA:s sida.

Enligt källor i Vita huset ses Donald Trumps tal som en motvikt till Barack Obamas tal till den muslimska världen i Kairo 2009. Obama manade då till förståelse och erkände även att USA begått en del misstag i regionen. Det talet fördömdes av många republikaner. Det kritiserades även av flera av USA:s allierade i Mellanöstern eftersom det sågs som en ursäkt, enligt AP.

"Måste stå enade mot ondskan"

Strax efter 16.15, svensk tid, inledde den saudiske kungen Salman det arabisk-islamiska och amerikanska toppmötet i Riyadh, Saudiarabien.

– Vi måste bekämpa extremism och stoppa terrorismen och dess källor. Vi har samlats här i dag för att ta liberala steg mot ett partnerskap med USA för att uppnå säkerhet och fred för mänskligheten. Vi måste stå enade mot ondskan, oavsett vad som är dess former, säger den saudiske kungen Salman.

Salman säger även att han talar för alla sina muslimska bröder och de 55 närvarande representanterna när han säger att de står positiva till att lagföra alla som stödjer terrorism och dess finansiering.

Donald Trump inleder sitt tal med orden:

– Jag vill tacka kung Salman för sina stora ord och för att Saudiarabien anordnar detta möte. Jag är hedrad att bli mottagen på detta sätt. Nu börjar ett nytt kapitel med Saudiarabien.

– Målet är att ge våra barn en hoppfull framtid som ger hopp till Gud. Unikt för historien är våra gemensamt militära band och förbättringen av vår vänskap och säkerhet, säger Donald Trump vidare.

Ska stärka partnerskapet över Mellanöstern

– Tillsammans med god vilja och gott samarbete har vi skapat nya jobb både i USA och Saudiarabien genom vårt avtal i går, och vi kommer att hjälpa vår goda vän Saudiarabien att skapa nya jobb. Vi kommer att hjälpa Saudiarabien att ta en större roll när det gäller säkerheten. 

Trump säger att han ska stärka partnerskapet över hela Mellanöstern för att strida mot extremism och terrorism genom att skapa ett globalt center mot extremistiska ideologier lokaliserad i den mest centrala delen av muslimska världen, nämligen i Saudiarabien.

– De muslimska länderna måste ta det ledande steget i att bekämpa radikalisering, fortsätter Trump.

– Vi är inte här för att läxa upp och säga hur folk ska leva, vi är här för att erbjuda partnerskap för att motverka extremism och allt som terrorismen för med sig. Pojkar och flickor ska kunna växa upp fria från hat. Med Guds hjälp ska vi nu påbörja slutet på detta hat. Vi ska påbörja den fred som kanske kan bli världsvid. 

"Driv ut dem"

Trump uppmanar alla nationer att driva ut terroristerna ur sina länder. 

– Driv ut dem från era länder, driv ut dem från jorden!, uppmanar presidenten.

Trump säger att det är ett slag mellan barbariska kriminella som försöker utplåna mänskliga liv och anständiga människor inom alla religioner som försöker skydda dem. Att det är upp till alla nationer att se till att terrorismen inte vinner.

– Vi kommer basera våra beslut på verkliga konsekvenser. Vi ska gradvis söka reformer och inte göra plötsliga interventioner. Vi måste alliera oss med alla som söker vårt mål. Om vi ska bekämpa terrorismen är den första uppgiften för alla era nationer att ta er an den absoluta uppgiften att terrorismen inte får någon finansiering på er mark. 

Donald Trump berättar även att ännu ett historiskt steg kommer tas under dagen, då man enats om att skriva en överenskommelse för att förebygga finansieringen av terrorism. Trump kallar avtalet för The Terrorist Financing Targeting Centre, och ska skrivas mellan USA, Saudiarabien och Gulfstaternas samarbetsråd.

Den amerikanske presidenten avslutar talet med ännu en uppmaning till alla närvarande nationer på mötet.

– Anslut er med mig och slåss tillsammans, vi kan inte misslyckas. Ingen, absolut ingen kan krossa oss, avslutar Donald Trump.

"Ett av de bästa talen"

Anders Persson är mellanösternforskare och expert vid Lunds universitet. Enligt honom var det ett av de bästa tal som Donald Trump hållit hittills.

– Jag tycker det var ett av de bästa talen som Trump hållit. Det var balanserat, delikat och fört på ett sätt som man ofta inte förknippar med Donald Trump. Han fick med det han skulle utan att vara för polariserande i sina formuleringar, säger Anders Persson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.