Donald Trump höll valmöte i Wisconsin

Donald Trump höll tal i Wisconsin under natten till söndag svensk tid.
Foto: CNN
Donald Trump under sitt rally i Wisconsin.
Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump har tidigare bekräftat att hans administration vill skicka migranter till så kallade ”fristäder”. 

En anledning uppges vara att det ska bli en signal till demokraterna. 

– Jag är stolt över att kunna säga att det faktiskt var min sjuka idé, sade Donald Trump under ett en och en halv timme långt tal i delstaten Wisconsin. 

Natten till söndag svensk tid höll den amerikanska presidenten tal i Wisconsin som är en så kallad ”swing state” – alltså delstater som kan vinnas av både demokrater och republikaner. 

Samtidigt pågick den årliga White house correspondent dinner – en middag där Vita huset bjuder in journalister och mediehus och som är mest känd för att en utvald komiker grillar den sittande presidenten. 

Donald Trump har konsekvent bojkottat middagen sedan han flyttade in i Vita huset och enligt CNN har han uppmanat tjänstemän i Vita huset att göra detsamma i år. 

Trump höll valmöte i Wisconsin

Efter midnatt lämnade Donald Trump Washington D.C för att ta sig till Green Bay i Wisconsin och tala inför sina väljare. Han inledde med att uttrycka sin sorg och fördöma attacken i synagogan tidigare under kvällen. 

– USA:s hjärta är med offren i den fruktansvärda skottlossningen i synagogan, säger Trump och tillägger att ”antisemitism måste besegras”.

Donald Trump under sitt tal i Wisconsin.
Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN

Därefter hyllade han Wisconsins och USA:s ekonomi. 

– Fattigdomen i Wisconsin är den lägsta på 22 år. Arbetslösheten för Wisconsins arbetare har aldrig varit så här låg tidigare, säger han. 

– Vi har nu den största ekonomin i hela världen, och det är inte ens nära. 

Därefter hånade han sina politiska motståndare: ”galna Bernie”, ”sovande Joe” och ”Pocahontas” som han kallar Elisabeth Warren. 

Trump om Kina: ”Vem vet?”

Presidenten uppmanade kongressen att godkänna nya frihandelsavtalet Nafta – mellan Mexiko, Kanada och USA. 

– Jag vill göra det omöjligt för företag att lämna Wisconsin och andra stater och åka till Mexiko, anlita andra anställda och sälja utrustning till USA. Jag vill inte ha det. Det kommer bli jättebra. Då kommer inte människor sparka folk och flytta sina fabriker till andra länder, säger han. 

Däremot uttryckte Donald Trump lite tvivel när det kommer till de långt utdragna förhandlingarna med Kina. 

– Vi är väldigt nära att sluta ett avtal med Kina, men vem vet? Vem fan vet? 

Donald Trump tog återigen upp Robert Muellers utredning gällande rysk inblandning i presidentvalet 2016. Han har flera gånger tidigare riktat kritik mot utredningen och kallat den ”olaglig”. 

– Häxjakten handlade egentligen aldrig om mig. Den handlade om att stoppa er, miljonerna av frihetsälskande medborgare som reste sig upp den fantastiska novemberdagen, kommer ni ihåg den dagen? 

Trump: Jag vill inte förlora Saudiarabien

Donald Trump fick sällskap på scenen av Vita husets pressekreterare Sarah Sanders som kallade det en ”enorm ära”. 

Trump skickade i sitt tal stöd till Saudiarabien. 

– Jag vill inte förlora dem! Du har människor som vill skära av Saudiarabien. De köpte 450 miljarder dollar. Jag vill inte förlora dem!, sade han i talet. 

Donald Trump tog också upp det faktum att USA nu skickar många migranter som korsat gränsen illegalt till ”fristäder”. 

Med ”fristäder”, ”sanctuary Cities” på engelska, menas städer eller vissa stater, som inte aktivt deltar i federala myndigheters arbete med att hitta, och fängsla, papperslösa. Enligt CNN har många av USA:s största städer ett sådant upplägg. Städerna styrs oftast av demokrater. Tidigare i april bekräftade Donald Trump att hans administration överväger att skicka migranterna dit och en anledning bakom förslaget uppges vara att man vill skicka ett budskap till Demokraterna, som sätter sig emot Trumps förslag om en mur mot Mexiko. 

Under sitt tal sade Donald Trump: 

– Vi skickar många av dem till fristäder, tack så mycket. De är inte glada över det. Jag är stolt över att kunna säga att det faktiskt var min sjuka idé. 

Donald Trumps tal i natt pågick i nästan en och en halv timme. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1122285823473401857

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.