Trump tilldelas saudisk hedersmedalj

Donald Trump har tilldelats Saudiarabiens högsta utmärkelse.
Foto: SAUDI PRESS AGENCY HANDOUT / EPA / TT
Här anländer Donald Trump och hustrun Melania i Riyadh i Saudiarabien.
Foto: EVAN VUCCI
Det här är Donald Trumps första utlandsresa.
Foto: EVAN VUCCI
Även Ivanka trump och maken Jared Kushner är på plats i Riyadh.
Foto: CNP / POLARIS
Den amerikanska presidenten fick ett varm välkomnande av den saudiske kungen Salman bin Abdul Aziz.
Foto: EVAN VUCCI
Under lördagen kommer Donald Trump att träffa ytterligare medlemmar i den kungliga familjen samt regeringsmedlemmar.
Foto: EVAN VUCCI
Donald Trump gör sin första utlandsresa som president.
Foto: PATSY LYNCH/Polaris/IBL
Robert Mueller ska leda utredningen av de misstänkta ryska kontakterna.
Foto: POLARIS
1 / 9

Donald Trump har tilldelats Saudiarabiens högsta utmärkelse, rapporterar Reuters. 

Den amerikanska presidenten fick hedersmedaljen för sitt arbete med att skapa ökad "säkerhet och stabilitet i regionen och runt om i världen."

Kung Salman bin Abdul Aziz hängde själv guldmedaljen runt Trumps hals under en ceremoni i det kungliga palatset.

Vid 20.30-tiden på fredagen, svensk tid, lämnade president Donald Trump och hustrun Melania USA med Air Force One för presidentens första utlandsuppdrag.

Efter att ha flugit hela natten landade presidentparet, Donald och Melania Trump, i Riyadh på lördagsmorgonen. Även hans dotter Ivanka Trump och hennes make Jared Kushner är på plats i Riyadh. Enligt en Vita huset-anställd kommer presidentdöttrarna att delta i diskussioner om ekonomi med saudiska kvinnor. Ivanka Trump uppges vara intresserad av de utmaningar saudiska kvinnor står inför och vilka framgåmngar de haft.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/865865814099939328

Välkomnades av kungen

Under den 14 timmar långa flygresan uppges president Trump ha fått mycket lite sömn, rapporterar CNN. 

Donald Trump fick ett varmt välkomnande på flygplatsen. Den röda mattan hade rullats ut och på plats var den saudiske kungen Salman bin Abdul Aziz. De två hälsade och skakade hand med varandra när presidenten steg av Air Force One. 

Även kronprinsen var på plats. 

Förutom att träffa kungen och andra medlemmar av den saudiska kungafamiljen kommer Donald Trump även att träffa representanter från regeringen under lördagen.

Donald Trump är den enda amerikanske presidenten som gjort sitt första utlandsbesök i ett till majoriteten muslimskt land. Förutom Saudiarabien så ska presidenten under den nio dagar långa resan även besöka Israel, Italien, Vatikanen och Belgien.

Melania Trump pratar med den suadiske kronprinsen Muhammad bin Nayef.
Foto: EVAN VUCCI

Melania Trump bar inte slöja

När Barack Obama och hustrun Michelle besökte Saudiarabien 2015 så skapade den dåvarande presidentfrun stora rubriker när hon inte bar slöja vid flera officiella framträdanden. Det ansågs mycket ovanligt i ett så pass strikt muslimskt land och hennes agerande ledde till debatter både i Saudiarbien och i USA.

Även Donald Trump gick ut och kritiserade Michelle Obama.

– Många säger att det var fantastiskt att Michelle Obama vägrade bära slöja i Saudiarbaien, men de blev förolämpade. Vi har tillräckligt många fiender, skrev han då på Twitter. 

https://twitter.com/realdonaldtrump/status/560839957426999297

När Melania Trump och maken Donald Trump steg av planet i Riyadh på lördagen så bar dock inte heller den nya presidentfrun slöja. Inte heller Ivanka Trump ska ha burit slöja när hon anlände, enligt ABC News. Även om saudiska kvinnor förväntas täcka sina huvuden så görs det undantag för utlänningar och i vissa mindre konservativa kretsar så är det inte ovanligt att saudiska kvinnor bär sina slöjor lite mer lösa.

Saudiarabiens utrikesminister upplyste även medierna under lördagen om att de inte kräver att USA:s "first lady" bär slöja eller klär sig konservativt. Detsamma upges gälla för Ivanka Trump, rapporerar Mercury News. De båda kvinnorna uppges inte heller ha fått några restriktioner vad gäller höga klackar, klara färger eller urringningar, skriver Mercury News. 

https://twitter.com/business/status/865890337360932864

Trump fick hedersmedalj

Presidenten och hans följe åkte direkt från flygplatsen till det kungliga palatset där de välkomnades av musik från säckpipor. Under lördagen tilldelades även Donald Trump Saudiarabiens högsta utmärkelse, rapporterar Reuters. Hedersmedaljen, som är i guld, har tidigare tilldelats Vladimir Putin, Barack Obama och Theresa May. Den amerikanska presidenten får utmärkelsen för sitt arbete med att skapa ökad "säkerhet och stabilitet i regionen och runt om i världen."

Kung Salman bin Abdul Aziz hängde själv hedersmedaljen runt Trumps hals under en ceremoni i det kungliga palatset.

Kaotiskt på hemmaplan

Trump har haft det minst sagt hett om öronen på hemmaplan – hela veckan.

• En speciell åklagare utsågs för att avgöra om Trumpadministrationen var i maskopi med ryska hackare i syfte att påverka valkampanjen och misskreditera Hillary Clinton.

• Uppgifter om att sparkade FBI-chefen James Comey ska vittna i representanthuset. Comey uppges ha ett bevisarkiv med material om Trumps försök att stoppa utredningen av eventuella kopplingar till Ryssland. Det är dock oklart om han tänker lämna ut dokumenten.

• President Trump beskriver själv rapporteringen som "en ren häxjakt" av honom.

Enligt politiska bedömare i USA blir utrikesresan en chans för Trump att lägga fokus på något annat. Lyckas han förhandla fram något substansiellt med saudier och israeler kan det vara ett lyckokast.

– Det är som att vinna eller försvinna, säger en regeringskälla till CNN.

Stora frågor står på agendan

Eftersom det är president Trumps första officiella utrikesresa är förväntningarna stora. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/865573793531478017

Det är inga små frågor som står på agendan: Den politiska krisen i Mellanöstern, fredssamtalen i konflikten mellan Israel och Palestina och inte minst en förväntad mangling av hur Natos framtid ska se ut, och vad som händer med handelsförbindelserna till Europa när Trump vill skydda sina gränser, och om USA ska respektera Parisavtalet om klimatet.

– Det kommer att bli en mycket viktig resa för Trump, säger demokraten Madeleine Albright, före detta utrikesminister, till CNN.

Madeleine Albright.
Foto: JACQUELYN MARTIN/AP

På dagordningen vid besöket i Saudiarabien står bland annat en ny stor vapenaffär, värd omkring 100 miljarder dollar, enligt CBS News. Trump och den saudiska ledningen förväntas presentera affären under mötet.

Dessutom ska Donald Trump i kungadömet Saudiarabien hålla ett tal om islam. Det kan bli kontroversiellt med tanke på nya inreseförbudet i USA för personer från flera muslimska länder, och även Trumps hårda ton mot muslimer under valkampanjen.

Trumps nationella säkerhetsrådgivare H.R. McMaster uppger enligt The Independent att det handlar om ett respektfullt men starkt budskap till den muslimska världen om att stå upp mot radikala islamiter och fundamentalister.

https://twitter.com/AlArabiya_Eng/status/865837442582106113

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.