Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Donald Trump går till attack mot John McCain

Foto: CLIFF OWEN / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump talade i Alabama. Foto: BRYNN ANDERSON / AP TT NYHETSBYRÅN

Den amerikanske senatorn John McCain ställer sig emot republikanernas senaste drag för att skrota Obamacare.

Inför publiken i Alabama gick Donald Trump till attack och kallade senatorns beslut för "helt fruktansvärt".

Med McCain's nej-röst ser det återigen mörkt ut för Trump att få igenom sitt vallöfte.

Amerikanske senatorn John McCain, tillika tidigare presidentkandidat, står fast vid sin hållning – Obamacare ska inte skrotas.

- Jag kan inte med gott samvete rösta för Graham-Cassidyförslaget, sa Arizonarepublikanen i ett uttalande, enligt CNN. 

McCain är skeptisk till de nya sjukvårdreformerna.

– Jag tror att vi skulle kunna samarbeta bättre, republikaner och demokrater, och har ännu inte riktigt försökt. Inte heller kan jag stödja det utan att veta hur mycket det kostar, hur det kommer att påverka försäkringspremierna och hur många som kommer att bli hjälpta eller skadade av den.

Trump: "Fruktansvärt"

Med McCains nej-röst är det sannolikt att republikanernas förslag röstas ned – och Donald Trumps vallöfte återigen går i stöpet, rapporterar CNN.

 

LÄS OCKSÅ: Trump: "Jag ska ta hand om lille Rocket man"

 

Under presidentens tal i Alabama riktade han sig specifikt till flera av dem som röstar nej till att skrota Obamacare.

– John McCain fanns inte på listan, så det var en oväntad sak. Fruktansvärt. Helt ärligt, fruktansvärt, säger Trump.

Han lägger till att McCain's egen kampanj handlade om att "upphäva och förnya".

– Vi kommer att göra det, så småningom, lovade Donald Trump inför sin publik i Alabama.

Trump sa att han tror sig kunna omvända Kentuckysenaten Rand Paul, som enligt JOhn McCain också kommer att rösta mot förslaget.

– Jag har inte gett upp om honom, för jag tror att han kan ändra sig, okej? Skulle det inte vara ironiskt om han tog John McCain's plats – och de gillar definitivt inte varandra. Skulle inte det vara ironiskt? sa Trump, enligt CNN.

Rand Paul. Foto: JERRY MENNENGA / ZUMAPRESS.COM/ALL OVER PRESS ZUMA PRESS

 

TRE FRÅGOR OM SJUKVÅRDEN I USA

Varför är Obamacare så hatat?

Idén var enkel, att ge sjukvårdsförsäkring till de 15 procent av befolkningen som saknar skydd, och sänka kostnaderna för de som tjänar för dåligt för att ha råd med heltäckande försäkringar.

Men alla amerikaner var tvingade att ha en sjukvårdsförsäkring, annars skulle de tvingas betala straffskatt.

I sjukvårdsförsäkringen skulle följande delar ingå: Akutvård, mödravård, cancervård, årliga hälsoundersökningar, kostnader för receptbelagda mediciner, samt konsultation vid psykiska diagnoser.

Detta innebar bland annat att företag med fler än 50 heltidsanställda skulle tvingas erbjuda sjukvårdsförsäkring. Lagen förbjöd också försäkringsbolag att neka folk med hälsoproblem att bli försäkrade. Dessutom skulle försäkringsbolag inte längre kunna ta ut högre avgifter av kvinnor än män.

Kritikerna hävdar att det skulle bli färre arbetstillfällen med Obamacare. I stället har det anställts ytterligare 9 procent inom hälsosektorn sedan Obamacare infördes, skriver BBC. 

Andra har kritiserad sjukvårdsreformen med att den är för dyr. Under 2017 har avgifterna ökat med 25 procent.

 

Har inte USA allmän sjukvård?

Nej. De flesta sjukförsäkringar i USA är privata. Cirka 15 procent av befolkningen sakar sjukförsäkring och 35 procent är underförsäkrade. Det finns två offentliga sjukförsäkringar, Medicare och Medicaid. Medicare är för personer över 65 eller handikappade, Medicaid för för låginkomsttagare och deras familjer.

 

Hur fungerar sjukvården i USA?

Enligt OECD kostade sjukvården i USA mest per person i världen år 2015, eller 77 000 kronor per person och år, jämfört med Sveriges 43 000 per person och år. 

Medellivslängden i USA är 79,8 år, vilket placerar landet på en 22:a plats av de 35 industrialiserade  länderna i OECD. Enligt de amerikanska hälsovårdsmyndigheterna, National Institutes of Health, ligger USA sämst till, eller bland de sämsta, av de 17 rikaste länderna i världen när det gäller sjuklig övervikt, trafikolyckor, barnadödlighet, hjärt- och lungsjukdomar, könssjukdomar, tonårsgraviditeter olycksfall och mord. 

Enligt en undersökning hos elva industrialiserade länder vad den amerikanska sjukvården den dyraste, men sämst när det kom till hälsa, effektivitet och egna resurser.