Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

USA:s skattereform godkänd – seger för Trump

Donald Trump.Foto: JIM LOSCALZO / STELLA PICTURES
Foto: MANUEL BALCE CENETA / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Donald Trump har nått sin första stora seger som president. 

Både senaten och representanthuset har nu röstat igenom hans enorma skattereform, 

– För Trump är det en stor politisk seger, säger Expressens USA-expert Frida Stranne.

Den nya skattereformen är en av USA:s president Donald Trumps största frågor. I förslaget föreslås bland annat att bolagsskatten ska sänkas från 35 procent till 21 procent. Reformen anses vara extremt viktig för att Trump ska kunna säkra stödet hos sina kärnväljare, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

– Arbetarna ska bli vinnare igen, sa Trump i samband med att reformen presenterades.

Trump: "Min julklapp till folket" 

Förra veckan nådde kongressens båda kammare fram till ett gemensamt förslag. Både representanthuset och senaten har nu röstat igenom förslaget - men formaliteter gör att en kompletterande omröstning i representanthuset behövs innan Trump kan skriva under lagändringarna.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/943362605258813441

– Det här är min julklapp till det amerikanska folket, sa Trump i helgen.

Expressens USA-expert Frida Stranne säger i Expressen TV att reformen är en stor seger för Trump.

– För Trump är det här en stor politisk seger. Han har sagt att han vill ha ett lagförslag på sitt bord innan jul och det kan han nu leverera till sina väljare. Trots att republikanerna har majoritet i både representanthuset och senaten har man haft väldigt svårt, om inte omöjligt, att driva igenom vallöften som man pratat om flera år bakåt i tiden. Det här visar nu att man kan hitta fram till enighet i viktiga sakfrågor. 

Senaten godkänner

Representanthuset godkände reformen tidigare i veckan, men senator Bernie Sanders hävdade då att tre av lagförslagen strider mot budgetreglerna. Lagförslagen lyftes därför ur reformen innan den skickades vidare till senaten.

På onsdagsmorgonen, svensk tid, stod det klart att även senaten röstat igenom reformen. Detta efter många timmars debatt. Just senaten har varit svår att få på sin sida för Trump och Republikanerna, men nu hade partiet vunnit tillräckligt stöd för att få Trumps skattereform godkänd.

På onsdagskvällen godkände så representanthuset återigen godkänt förslaget.

Experten: Kommer i rätt tid

Inför omröstningarna skrev Trump på Twitter att börsen stigit, och det är just vad som väntas av experterna. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/943074475209355264

– Skattereformen kommer i rätt tid, säger chefsanalytikern James Hughes vid Axi Trader till Marketwatch.

– Det är väldigt sannolikt att det leder till ytterligare rekord för Dow, S&P och Nasdaq, säger Hughes vidare.

Undersökning: Lågt stöd hos folket

Trots stödet är långt ifrån alla positiva till en ny skattereform. CNN rapporterar, med hjälp av en undersökning, att motståndet mot reformen växt ju mer omröstningen närmat sig.

Sedan tidigt i november har motståndet ökat med tio procentenheter, till 55 procent, rapporterar CNN. Endast 33 procent säger sig stödja skattepaketet.

Två tredjedelar av de tillfrågade anser att skattereformen ser ut att göra mer nytta för redan förmögna än för medelklassen. 37 procent säger att skattereformen kommer att bli sämre för dem och deras familjer.

Trump: Lönerna kommer stiga

Vid presenterandet av reformen sa president Trump bland annat att löner kommer att stiga av reformen.

– De största vinnarna kommer vara de vanliga arbetarna. Lönerna kommer att stiga på ett sätt som de inte har gjort på många år. Arbetarna ska bli vinnare igen. Vi ska sänka skatterna så att företagen får förutsättningar och incitament att göra nödvändiga investeringar.

"Trump har sagt att han vill se en skattereform innan jul och nu ser han ut att kunna få det", säger Expressens USA-expert Frida Stranne.Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Förslaget från presidenten är bland annat att förändra de olika nivåerna i inkomstskatten, ändra beskattningen av fasta egendomar och slopad arvsskatt.

En huvudlinje i Trumps skatteplan är att öka konkurrenskraften för amerikanska företag. Bland annat vill presidenten beskatta amerikanska företag som flyttat verksamheten utomlands.

Strider om vem som gynnas av reformen

Men vem som egentligen kommer att gynnas av lagreformen tvistas det om bland partierna, berättar Frida Stranne. 

– Republikanerna menar att de här massiva skattesänkningarna kommer att komma alla amerikaner till del, och att man nu flyttar pengar från Washington (dvs staten) till fickorna på vanliga medborgare. Demokraterna å sin sida menar att det här bara är att stoppa pengar i fickorna på de som redan har mer än nog och att företag redan i dag gör stora vinster. Enligt dem kommer det här i stället att drabba de svagare och omöjliggöra för andra reformer, säger Frida Stranne. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.