Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Donald Trump: Därför har vi så många fall

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Donald Trump vid söndagens pressträff.Foto: POLARIS / POLARIS POLARIS IMAGES
Ett fältsjukhus byggs i Central Park.Foto: PETER FOLEY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
En kvinna i Brooklyn blir testad för covid-19.Foto: JOHN MINCHILLO / AP TT NYHETSBYRÅN

Antalet bekräftade coronafall i USA var under söndagen 125 000 och 2 409 människor hade avlidit efter att ha smittats av viruset. 

Nu förlänger Donald Trump riktlinjerna om att distansera sig från sociala sammanhang. 

– Vi kommer troligtvis nå kulmen när det gäller dödsoffer om två veckor, säger han på en pressträff. 

Presidenten om coronavirusets effekterUnder söndagskvällen, nästan en timme efter utsatt tid, höll USA:s president Donald Trump en pressträff om coronapandemin. 

– Vi kommer besegra viruset, lovade han och berömde de insatser som görs av bland andra militären. 

– Det armén har gjort är otroligt. De har byggt 2900 sjukhussängar i ett center. Jag vill bara säga att det var otroligt. De gjorde det på mindre än fyra dagar. Det är ett toppmodernt sjukhus, sa Donald Trump. 

Trumps löfte: 50 000 coronatester per dag

Han berömde även landets katastrofmyndighet, FEMA, för deras kamp mot viruset: 

– FEMA flyttar nu till andra platser i länder där de redan bygger sjukhus. Det är otroliga män och kvinnor som jobbar dygnet runt och folket i New York är väldigt glada. Guvernören uttryckte sitt tack vilket vi uppskattar.

Han berättade också att det tagits fram ett speciellt snabbtest för coronaviruset. 

– Vi har tagit fram nya tester genom FDA som tar fram resultat på fem minuter. Det är en helt annan sport. Jag vill tacka labbet för deras fantastiska arbete. Vi tog fram det på två veckor. Nu kommer vi leverera 50 000 nya tester per dag, sa Trump. 

Presidenten säger att USA kommer nå kulmen i antal dödsoffer om två veckor – och därmed förlänger han riktlinjerna om social distans till 30 april. 

– De kommande två veckorna är det väldigt viktigt att alla följer riktlinjerna som vår vice-president har pratat mycket om. Ju bättre du gör det desto snabbare kommer den här mardrömmen ta slut. Därför förlänger vi våra riktlinjer till den 30 april. 

Folkhälsochefen: Över 100 000 kan dö

Tidigare under söndagen berättade Donald Trumps främsta coronaexpert, folkhälsochefen Dr. Anthony Fauci, att USA kunde komma att drabbas av mellan 100 000 och 200 000 dödsfall under den pågående coronapandemin. 

Under söndagen var antalet bekräftat smittade av covid-19 i USA uppe i 125 000 och antalet dödsfall i viruset räknades till 2 409, enligt nyhetsbyrån AFP. 

Under ett dygn hade 518 människor mist livet efter att ha insjuknat i viruset – den högsta dödssiffran som noterats i USA under ett dygn. 

I den hårdast drabbade delstaten, New York, har totalt 1026 människor dött och antalet bekräftat smittade ökat med över 7 000 sedan i lördags. 

New Yorks borgmästare varnade

New Yorks borgmästare Bill de Blasio varnade för att utrustningen på sjukhusen i staden bara kommer att räcka i en vecka till, rapporterade Daily Mail.

Dr. Deborah Birx, som leder USA:s stabsgrupp mot coronasmitta, flaggade för att ingen del av landet kommer att klara sig från smittan. 

https://datawrapper.dwcdn.net/N0vci/152/https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1244320570315018240
Presidenten om coronavirusets effekter.
Ryker ihop efter fråga om skyddsutrustning: ”Var snäll”.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.