Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Donald Trump: Då kommer jag att lämna Vita huset

Var säkerhetsrådgivare till presidenten
Donald Trump säger att han kommer att lämna Vita huset om Biden får flest elektorsröster.
Foto: SHUTTERSTOCK EDITORIAL REX/IBL
Vita huset är Trumps bostad fram till och med den 20 januari.
Foto: PATRICK SEMANSKY / AP/ TT

För första gången sedan valet svarar Donald Trump på frågor från journalister.

– Självklart kommer jag att göra det, och det vet du, svarar Trump på frågan om han kommer att lämna Vita huset om elektorerna röstar fram Joe Biden.

Det är första gången han själv säger det.

Sedan valet för drygt tre veckor sedan har Donald Trump inte svarat på en enda fråga från journalister. Vad han har tyckt om resultatet har han i stället låtit meddela via sina advokater, talespersoner – och inte minst via Twitter.

På torsdagskvällen, svensk tid, höll han en videokonferens med medlemmar av det amerikanska försvaret runtom i världen. Samtalet följdes av frågestund med de journalister som fanns på plats i det Ovala rummet i Vita huset.

Då fick han frågan på allas läppar: Kommer du att lämna Vita huset den 20 januari och medverka till en fredlig maktövergång om elektorerna röstar på Joe Biden?

– Självklart kommer jag att göra det. Och det vet du, svarade presidenten.

Men, sa han också:

– Om de gör det har de gjort ett misstag.

Trump erkänner sig inte besegrad

Joe Biden utropades som segrare i valet den 7 november och ska få 306 elektorsröster mot Trumps 232. Men något egentligt nederlag i valet vill han inte tala om. Vid två tillfällen sa han att det skulle vara svårt att erkänna förlusten formellt – och upprepade sina anklagelser om valfusk. 

– Det finns inte en chans att Biden nästan fick 80 miljoner röster. Det enda sätt som han skulle kunna få det är genom omfattande valfusk, sa den avgående presidenten, trots att han och hans kampanj inte kunnat presentera några som helst hållbara bevis för sina påståenden.

Han fortsatte även med att hävda att det går ”väldigt bra” med den juridiska processen att ändra utgången av valet, trots att de inte vunnit några framgångar hittills.

Han gjorde inte heller några utfästelser om han kommer att delta när Joe Biden svärs in som president.

– Jag vet svaret, men jag vill inte berätta än.

Trumps utbrott på reportern

På torsdagskvällen svarade presidenten på frågor i Vita huset i samband med en telefonkonferens: ”Tala aldrig till mig på det sättet”.

Janet Yellen föreslås bli finansminister

De ska ingå i Joe Bidens team

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.