Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Donald Trump: Brevet från Kim Jong-un förklarar missiltesterna

USA:s president uppger att han har fått ett ”väldigt vackert brev” från Nordkoreas ledare.
Donald Trump säger att han fått ett brev från Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Kim Jong-Un.Foto: ????? / AP TT NYHETSBYRÅN

Kim Jong-un och Nordkorea har testskjutit flera missiler de senaste veckorna.

Nu säger Donald Trump att han fått ett positivt brev från Kim Jong-un – som förklarar varför testskjutningarna har ägt rum, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Enligt Donald Trump kan brevet innebära ett steg mot nya samtal om Nordkoreas kärnvapenprogram.

USA:s president, Donald Trump, uppger att han har fått ett ”väldigt vackert brev” från Nordkoreas ledare Kim Jong-un. Brevet ska förklara varför Nordkorea genomfört flertalet testskjutningar av missiler under de senaste veckorna, skriver AFP.

Där ska Nordkorea-ledaren ha tagit upp USA:s och Sydkoreas gemensamma militära övningar som pågår i nuläget.

– Det var ett väldigt litet test som vi gjorde men han var inte nöjd med det. Han skrev det i brevet, säger Donald Trump enligt CNN. 

Presidenten menade också att brevet kan leda till ett ytterligare möte mellan de två ledarna, något han framförde under en pressträff på fredagen. Han gav dock inga besked om ett datum för det potentiella mötet.

Senast ledarna möttes var i den demilitariserade zonen vid Nord- och Sydkorea i slitet av juni. Donald Trump och Kim Jong-Un kom då överens om att föra samtal mot ett avvecklande av Nordkoreas kärnvapensprogram.

USA hoppas på nya samtal

Sedan dess har Nordkoreas testskjutningar höjt frågetecken. Pyongyang har varnat om att ta upp sina tester av kärnvapensmissiler och raketmissiler efter ett stopp sedan 2017. Samma stopp har flera gånger tagits upp av Donald Trump som ett bevis på USA:s allt bättre relation till Nordkorea.

USA:s president har samtidigt varit noggrann med att inte döma ut Nordkoreas tester som ett misslyckande i ländernas samtal. 

Utrikesministern, Mike Pompeo, sa senast i onsdags att han såg hoppfullt på nya dialoger, och att USA planerade att uppta förhandlingarna inom bara några veckor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.