Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Donald Trump: Bonus till lärare som genomgår vapenträning

Donald Trump vill inte bara beväpna lärare för att få ett slut på skolskjutningarna. Han vill även erbjuda de lärare som genomgår en vapenutbildningen en bonus.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Tidigare i veckan träffade presidenten elever för att prata om säkerheten i landets skolor efter alla skolskjutningar.
Foto: XINHUA / POLARIS / XINHUA / POLARIS POLARIS IMAGES

Donald Trump vill inte bara beväpna landets lärare.

Presidenten vill även att de lärare som genomgår vapenträning får extra betalt.

– Det jag rekommenderar är att de som bär vapen får en bonus, säger han enligt CNN. 

Donald Trump tillbringade torsdagen med att brottas med problemet hur man ska kunna förebygga skolskjutningar i USA. Han gick tidigare i veckan ut och sa att han vill att lärare ska få bära vapen. 

– De här människorna är ynkryggar. De kommer inte att gå in i en skola om 20 procent av lärarna har vapen – det kan vara 10 procent eller 40 procent, säger Trump enligt CNN.

17 personer dödades och 14 skadades i skolmassakern på Stoneman Douglas High School i Parkland i Florida.
Foto: MPNC / STELLA PICTURES BACKGRID US

Presidentens förslag är i så fall att lärarna ska bära ett dolt vapen samt först genomgå en speciell vapenträning.

Från lärarna hålls får dock förslaget inget stöd.

– Lärare vill inte vara beväpnade. Vi vill undervisa. Vi vill inte vara, och kommer aldrig ha tillräckligt med expertis för att vara, prickskyttar. Ingen träning i världen kan förbereda en beväpnad lärare och ställas mot ett AF15-gevär, säger Randi Weingarten, ordförande för det amerikanska lärarförbundet till CNN.


LÄS MER: Trump: Lärare med vapen kan stoppa skolskjutningar 


Trump: Vapentränade lärare ska få bonus

Nu går den amerikanske presidenten ett steg längre och föreslår att de lärare som genomgår vapenträningen dessutom ska få extra betalt.

– Det jag rekommenderar är att de som bär vapen får en bonus. Vi ger dem en liten bonus. Ärlig talat så känner de sig ändå mer bekväma om de bär vapen. Men vi ger dem en liten bonus, säger han enligt CNN.  

Vita husets pressekreterare Raj Shah vill dock inte gå in närmare på hur ett sådant projekt skulle finansieras. Kostanden tros landa på hundratals miljoner dollar. Shah underströk dock igen att inget är beslutat ännu och tillade:

– Tycker vi att det är för mycket att betala för säkerhet i skolorna?

Vita husets pressekreterare Raj Shah.
Foto: POLARIS / POLARIS POLARIS IMAGES

Trump om NRA: ”Bra människor” och ”patrioter”

Under mötet passade Trump även på att hylla den amerikanska vapenlobby-organisationen NRA och kallade dem för "bra människor" och "patrioter" som "är villiga att göra något" år den rådande situationen med skolskjutningar.

– Folk gillar att skylla på dem, och det har makten och allt det där, men de vill göra något, säger Trump enligt CNN. 

– Jag sade åt dem att vi måste bli tuffare.


LÄS MER: Beväpnad polis utanför skolan gjorde ingenting ◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.