Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Donald Trump benådar general Michael Flynn

Michael Flynn säkerhetsrådgivare till presidenten.
General Michael Flynn benådas av Donald Trump.
Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN
Trump väntas benåda fler dömda.
Foto: SUSAN WALSH / AP/ TT

Donald Trump benådar general Michael Flynn.

Flynn var Trumps säkerhetspolitiska rådgivare och har erkänt att han ljög för FBI under Rysslands-utredningen.

Michael Flynn var president Donald Trumps första säkerhetspolitiska rådgivare – en position han bara hade i drygt tre veckor. Orsaken som angavs till att han fick sparken: Han hade ljugit för vicepresidenten om sina kontakter med Rysslands ambassadör Kislyak. 

Efter uppgörelser med Rysslandsutredaren Robert Mueller erkände han sig även skyldig till att ha ljugit för FBI och därmed vilselett utredarna av Trump-kampanjens Rysslandskontakter. Nu benådar presidenten sin förra säkerhetsrådgivare. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1331706255212228608

”Presidenten har benådat General Flynn eftersom han inte borde ha åtalats”, skriver pressekreteraren Kayleigh McEnany i ett uttalande.

Tog tillbaka erkännandet

Efter erkännandet samarbetade Flynn med Mueller under en tid, men sedan Muellers utredning blev klar har han bytt ut sina advokater och försökt ta tillbaka sitt erkännande. Till sin hjälp har han bland annat haft den numera vida omtalade Sidney Powell, som under de senaste veckorna med hjälp av vilda konspirationsteorier fört fram anklagelser om valfusk och försökt hjälpa Trump att driva frågan.

Någon dom hann heller aldrig falla – den har skjutits upp gång på gång. Sedan justitiedepartementet i våras la sig i fallet och begärde att det skulle läggas ner har ingenting hänt. Förrän nu. 

Av tradition brukar avgående presidenter benåda dömda personer under sista tiden vid makten. Nu kan Trump gå vidare med att benåda andra personer i sin närhet som dömts för brott som kom fram via Rysslands-utredningen. Sedan tidigare har han benådat Roger Stone, som hade dömts till 40 månaders fängelse för olika brott i samband med utredningen. 

Här tackar Donald Trump Melania och Ivanka

Under tisdagen höll Donald Trump och Melania Trump den årliga Thanksgiving-traditionen där en kalkon ska benådas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.