Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Domstol: Tonåringar har rätt till eget rum

Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Ska en 12-årig syster dela rum med sin 15-årige bror?

Stadsdelsnämnden i Hässelby-Vällingby säger ja. Förvaltningsrätten i Stockholm säger nej.

Enligt socialstyrelsen bör man ta hänsyn till ålder och integritet, skriver Dagens Nyheter.

Ska tonåringar ha rätt till ett eget rum?

En familj i Hässelby tyckte inte att deras 12-åriga dotter och 15-årige son skulle dela rum och flyttade därför till en större lägenhet där de kunde få varsitt rum. Den nya lägenheten kostade 1575 kronor mer.

Socialnämnden i Hässelby-Vällingby sa nej när familjen ansökte om högre bistånd för den nya boendekostnaden.

Olika bedömningar

Men förvaltningsrätten i Stockholm gör en annan bedömning. Enligt dem var det rimligt att flytta för att ge barnen en skälig levnadsnivå. Mest på grund av att barnen är av olika kön och på väg in i puberteten.

I socialstyrelsens allmänna råd står det att barn kan dela rum, men "med beaktande av stigande ålder samt behov av personlig integritet" ska barn inte behöva dela sovrum.

– Det här är en intressant diskussion ur ett allmänt perspektiv. I Storstockholm exempelvis finns det många väletablerade familjer där även stora barn delar rum. Eget rum är inte någon självklarhet för tonåringar, säger Carina Johansson-Cronwall, enhetschef i Hässelby-Vällingby, till DN.

Stadsdelsförvaltningen i Hässelby-Vällingby har inte beslutat om de ska överklaga domen.

Kommunerna är inte skyldiga att följa socialstyrelsens allmänna råd. De bedömer varje ärende individuellt, enligt DN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.