Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Domstol säger nej till ”ekologiskt snus”

Tobaksbolaget Skruf förbjuds att marknadsföra sitt snus som "eko".
Foto: Isabell Höjman / TT

Tobaksbolaget Skruf Snus AB får inte marknadsföra sitt snus som "eko" eller "ekologisk tobak". Det har patent- och marknadsdomstolen fastslagit, skriver 

Dagens Juridik.

Ärendet inleddes av Konsumentombudsmannen (KO), som väckte talan i domstolen och begärde att snustillverkaren, vid vite om två miljoner kronor, skulle förbjudas att marknadsföra sitt snus som "eko" och "ekologisk tobak".

Enligt KO – som efterlyste ett generellt förbud mot sådan marknadsföring – uppmanar Skrufs reklam till bruk av tobak, i såväl innehåll som grafisk utformning.

Skruf bestred talan, och hävdade att det handlar om "sakliga och vederhäftiga påståenden".

Domstolen delar dock KO:s uppfattning i fallet, och anser att konsumenter kan "uppfatta begreppet ekologisk som att varan i fråga har hälso- och/eller miljöfördelar".

Skruf förbjuds därmed, vid vite om en miljon kronor, att använda påståendena i sin marknadsföring. Det blev dock inget generellt förbud mot att marknadsföra tobaksvaror som ekologiska.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.