Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lokalt besöksförbud på äldreboenden rivs upp

PM Nilsson och Lars Calmfors debatterar coronastrategin.
Beslutet att införa lokalt besöksförbud på äldreboenden i Stockholm rivs upp.
Foto: François Clouard / AdobeStock
Förvaltningsrätten har slagit fast att beslutet var olagligt.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr, M.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stockholms stad bröt mot lagen när de beslutade om lokalt besöksförbud på äldreboenden.

Det slås fast i ett färskt avgörande från Förvaltningsrätten i Stockholm, som med omedelbar verkar upphäver besöksförbudet.

Men trots domstolens beslut kommer Stockholms stad att införa ett helt nytt besöksstopp från och med i morgon, kan Expressen nu berätta.

– Vi gör en annan tolkning, säger Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholm.

Efter att regeringens nationella besöksförbud på äldreboenden nyligen upphörde gälla beslutade Stockholms stad att införa ett lokalt förbud.

Tidigare i dag kunde Expressen berätta att Förvaltningsrätten i Stockholm beslutat att kommunens besöksförbud strider mot lagen och att det upphävs med omedelbar verkan.

Men nu väljer alltså Stockholms stad att gå vidare med ett nytt besöksstopp ändå, som ska börja gälla från och med tisdag.

”Inte ett förbud – utan stopp”

– Vi menar på att det här stoppet som vi har nu, det är det beslutet som har överklagats. Det beslutet som ska börja gälla från och med i morgon har inte överklagats, säger Anna König Jerlmyr (M). 

Hon säger samtidigt att inte är några större skillnader mellan de två besluten, utan att de bara skiljer sig åt något i hur de är formulerade.

– I vår mening är det inte ett förbud, utan det är ett stopp.

Du ser inga problem med att ni i praktiken går emot domstolen och fattar ett liknande beslut igen?

– Vi har olika tolkning när det rör vårt beslut och huruvida vi nu går fram med ett förbud eller en tydlig rekommendation.

Men Förvaltningsrätten i Stockholm har alltså slagit fast att det rör sig om ett förbud och att detta strider mot lagen.

– Stockholms stads beslut om besöksstopp vid stadens vård- och omsorgsboenden är utformat på ett sådant sätt att det i praktiken får samma verkningar för den enskilde som ett besöksförbud, säger Louise Molin Alfredsson, rådman vid Förvaltningsrätten i Stockholm, i ett pressmeddelande.

– En sådan inskränkning i den enskildes rätt till privat- och familjeliv som staden har beslutat om har inte stöd i lag och beslutet ska därför upphävas.

Otydligt agerande 

Anna König Jerlmyr menar att situationen som nu uppstått beror på otydligt agerande från regeringen och Folkhälsomyndigheten.

– Nu måste regeringen och myndigheterna svara på hur Kommunsverige ska agera framöver. De säger att det ska finnas verktyg att kunna göra restriktioner för besök på boenden, men varken den nationella nivån eller smittskyddet återkommer när vi ställer frågor om det här, säger Anna König Jerlmyr.

Det första besöksförbudet var satt att gälla till och med i dag, med möjlighet till förlängning, men upphör nu alltså att gälla med omedelbar verkan.

– Även i en kris måste politiker kunna hålla huvudet kallt och respektera individers rättigheter, säger Sten Storgärds, jurist med bakgrund i Moderaterna, som överklagade kommunens beslut.

– Jag kan inte avgöra om ett besöksförbud på äldreboenden är rättfärdigat utifrån smittspridningen, men Anna König Jerlmyr kan inte heller avgöra det.

Expressen har sökt socialminister Lena Hallengren. Hennes pressekreterare Elin Aarflot skriver i en skriftlig kommentar:

”Under 1 april till 1 oktober 2020 rådde ett nationellt besöksförbud. Sedan den 21 november 2020 har Folkhälsomyndigheten möjlighet att besluta om lokala besöksförbud. Kommuner saknar, precis som domstolen konstaterar, möjlighet att på egen hand besluta om besöksförbud.”

Dödstalen på äldreboenden

Expressen har tagit del av siffror från region Stockholm, som visar dödstalen på äldreboenden under andra halvåret av 2020. På Södermalm har 31 personer avlidit i corona sedan 1 juni – 17 av dem bodde på äldreboenden. I Enskede-Årsta-Vantör var samma siffra 11, av totalt 21 döda i stadsdelen. Någon information om siffrorna i de övriga statsdelarna finns inte, då regionen inte redovisar siffror om dödstalen på äldreboenden är nio eller under i en statsdel. 

Se också: 

Myndigheten riktar kritik mot vården på äldreboenden under pandemin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.