Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Domstol kräver att Le Pen genomgår en psykiatrisk utvärdering

Marine Le Pen, ledare för Nationella fronten i Frankrike, är rasande efter domstolens krav. Foto: MICHEL EULER / AP TT NYHETSBYRÅN

En domstol kräver att den högerpopulistiska politikern Marine Le Pen genomgår en psykiatrisk utvärdering. 

Detta eftersom hon spridit bilder som visar IS-avrättningar på Twitter.  

Själv är hon rasande – och vägrar lyda.

– Jag skulle vilja se hur domaren skulle försöka tvinga mig att göra det här, säger hon enligt Reuters

Det var år 2015 som Marine Le Pen, ledare för Nationella fronten i Frankrike, delade tre bilder med mycket stötande innehåll på Twitter. Bilderna visar IS-avrättningar, bland annat halshuggningen av den amerikanske journalisten James Foley.  

Nyhetsbyrån Reuters och flera andra medier rapporterar nu om kravet från en fransk domstol – att Le Pen genomfår en psykiatrisk utvärdering – och om hennes ilska. 

På Twitter skriver hon: 

”Jag trodde att jag hade sett allt: men nej! För att jag har fördömt #Daesh (IS) i tweetar, skickar 'rättsväsendet' mig till psykiatrisk utvärdering! Hur långt kan de gå?”.   

På torsdagen meddelande hon pressen att hon vägrar lyda domstolens krav. 

– Jag skulle vilja se hur domaren skulle försöka tvinga mig att göra det här, säger hon enligt Reuters.

Syftet: reda ut om Le Pen har psykisk sjukdom 

Det var i mars i år som utredningen inleddes formellt. 

Brottsmisstanken rör "spridande av bilder med våldsamt innehåll" och enligt Reuters måste en psykiatrisk utvärdering genomföras inom ramen för utredningar av det här slaget enligt fransk lagstiftning. 

Le Pen har publicerat en kopia på ett dokument från domstolen på Twitter. 

Där framgår det att domaren vill ha svar på två saker: om hon lider av någon psykisk sjukdom och om sjukdomen i så fall kan ha påverkat förmågan att förstå vad hon gjorde när hon postade bilderna.  

https://twitter.com/MLP_officiel/status/1042702901783785472

Den rättspsykiatriska experten skulle även få svara på om Le Pens mentala hälsa kan utgöra en fara för allmänheten eller inte.

Andra politiker stöttar Le Pen 

Enligt Reuters har Marine Le Pen nu fått stöd från oväntat håll. 

Den franske vänsterpolitikern Jean-Luc Melenchon har sagt att utvärderingen är onödig eftersom Le Pen "är politiskt ansvarig för sina handlingar".  

– Det är inte så här vi försvagar extremhögern, säger han vidare enligt Reuters. 

Hon har även fått stöd från Italiens inrikesminister Matteo Salvini. 

”En domstol kräver en psykiatrisk utvärdering av Marine Le Pen. Jag saknar ord! Solidaritet med henne och med fransmännen som älskar frihet!”, säger han i ett uttalande.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.