Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hotet mot Zelenskij – friades från valfusk

Volodymyr Zelenskij.
Foto: SERGEY DOLZHENKO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Domarna läste upp beslutet om att Zelenskij inte gjort sig skyldig till något brott.
Foto: Skärmdump Hromadske.ua

Bara timmar innan vallokalerna öppnade i det ukrainska presidentvalet riskerade utmanarkandidaten Volodymyr Zelenskij att stoppas från att delta, rapporterar ukrainska medier.

I natt kom dock beslutet från en domstol i Kiev att komikern och tv-kändisen inte brutit mot lagen i sin kampanj – och att valet kan hållas som planerat.

Zelenskij fick för två veckor sedan flest röster i presidentvalets första omgång och ställs på söndagen mot den sittande presidenten Petro Porosjenko.

Enligt opinionsundersökningar går Zelenskij mot en stor seger – men sent på lördagen kom uppgifter som hotade att ställa allt på ända.

En jurist som uppges ha kopplingar till Porosjenko lämnade in en protest mot Zelenskijs kandidatur och grundade det på att kandidaten indirekt skulle ha betalat för röster i valet.

Men domstolen i Kiev slog vid midnatt, svensk tid, fast att Zelenskij inte gjort sig skyldig till något brott, rapporterar bland annat ukrainska tv-kanalen Hromadske.

Zelenskij stab meddelade tidigare att man ansåg anklagelserna vara grundlösa.

– Det finns ingen laglig grund för den här stämningen, säger en representant till ukrainska nyhetsbyrån Unian.

Den amerikanska journalisten Simon Ostrovsky var på plats i domstolen i Kiev och skrev på Twitter att anklagelserna bygger på att Zelenskij erbjudit gratis biljetter till den stora debatt som hölls mellan kandidaterna på fredagen.

Anmälaren ansåg att det kunde anses som köp av röster – något som domstolen alltså inte höll med om.

Domaren slog också fast att Zelenskij inte gjort sig skyldig till olaglig agitation i valet när han uppmanat folk att besöka debatten.

– Det krävs inte bara en faktisk uppmaning, utan också en faktisk uppmaning att rösta för en särskild kandidat. Den utpekade personen (Zelenskij red. anm.) uppmanade inte till att rösta, utan informerade bara om evenemanget, sa domaren när beslutet lästes upp, enligt Hromadske.

https://twitter.com/SimonOstrovsky/status/1119699449197080576

Petro Porosjenkos stab har dementerat att juristen som lämnade in stämningen arbetar för presidenten. Inlägg i sociala medier visar dock att juristen aktivt stöder Porosjenko, enligt fristående ryska Meduza.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.