Döms för att ha kissat på ambulanspersonal

Christopher, 29, känner viss irritation över det låga skadeståndet: "Vad är mer kränkande?".
Foto: Christopher Eriksson
På nyårsnatten blev han och en kollega kissade på av en man i 20-årsåldern.
Foto: Christopher Eriksson
"Det känns skönt att han fällts för det här och att samhället markerar att det inte är okej", säger Christopher.
Foto: Christopher Eriksson

Christopher Eriksson, 29, stod och bar in en patient i ambulansen när han kände hur någon kissade på honom.

Nu har en man i 20-årsåldern dömts för ofredande – och får bland annat betala 5 000 kronor i skadestånd till Christopher.

– Det är den största kränkningen jag har upplevt i hela mitt liv, säger Christopher.

Ambulanssjukvårdaren Christopher Eriksson, 29, och hans kollega Håkan var på nyårsnatten i år ute på ett larm i Stockholmsområdet.

När de lastade in en patient i ambulansen kände de hur någon urinerade på de båda ambulanssjukvårdarna.

– Det är en man som står vid ett fönster och urinerar. Själv strålen träffar fönsterblecket, men det skvätter ju ner på oss. Det var en kränkande och obehaglig upplevelse, har Christopher tidigare berättat.

I slutet av april i år dömdes en man i 20-årsåldern av Stockholms tingsrätt för att ha urinerat på Christopher och Håkan.

"Den största kränkningen i mitt liv"

Mannen dömdes för ofredande och fick 50 dagsböter á 140 kronor – alltså totalt 7 000 kronor. Utöver det ska han betala 5 000 kronor i skadestånd till Christopher, och lika mycket till kollegan Håkan.

– Det känns skönt att han fällts för det här och att samhället markerar att det inte är okej, säger Christopher Eriksson.

Samtidigt kan han inte låta bli att fundera över skadeståndsbeloppet på 5 000 kronor. Christopher Eriksson hade yrkat på att mannen skulle betala 12 000 kronor till honom.

– Det känns som att domstolen ser att det finns värre kränkningar, men vad är mer kränkande än att bli urinerad i ansiktet? Det är den största kränkningen jag har upplevt i hela mitt liv i alla fall.

"Känslan av urin satt kvar i veckor"

Efter att Christopher utsattes för urineringen i januari i år har han haft vissa bestående problem. I flera veckor gick han omkring och kände sig smutsig i ansiktet – och tvättade sig nästan konstant.

– Jag lät inte min dotter krama mig på flera veckor. Den där känslan av att jag hade urin i ansiktet satt kvar i flera veckor. Jag visste att jag var ren, men jag kände mig så oerhört smutsig.

Tyvärr tror Christopher inte att det är sista gången han och hans kolleger utsätts för hot och trakasserier.

– Blåljuspersonal blir otroligt dåligt behandlade och vi måste ta det på allvar. Det ska inte vara så att patienter blir lidande för att vi inte vågar åka fram till olycksplatser.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.