Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Domen: Polska städarna utnyttjades – får halv miljon

Se reportaget om städarna Krzysztof och Katarzyna.
”Det här handlar om polacker som utnyttjar polacker”, sa Katarzyna och Krzysztof när Expressens reporter Johanna Karlsson träffade dem i våras.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Städarna Krzysztof och Katarzyna i Kristinehamn får rätt i Arbetsdomstolen mot sin tidigare arbetsgivare – som bara anlitar polska arbetare.

Men städbranschen larmar om att det finns en uppsjö av företag som med utländsk arbetskraft rundar svenska lagar.

I maj berättade Expressen om två polska städares situation i Kristinehamn. Paret Krzysztof, 51, och Katarzyna, 49 låg då rädda i rummet de fått hyra av arbetsgivaren för ett avdrag på lönen på 4900 kronor.

De hade precis avskedats för att ha vänt sig till ett fackförbund. De hade samtidigt blivit vräkta – eftersom arbetsgivaren ägde bostaden.

– Vi jobbar på en annan marknad än svenskar, sade Katarzyna då.

Krysztof och Katarzyna städade fem gym per natt.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Nu döms städföretaget att betala skadestånd på över en halv miljon kronor till paret.

En tredje städare som avskedats på samma sätt efter att ha gått med i facket får också skadestånd. Totalt ska städföretaget betala över en miljon kronor.

Tar strid mot oseriösa städföretag

I städbranschen har det polska företaget länge varit känt för att kringgå arbetsrätten. Företagarna Jens Lindquist och Carl-Axel Eklund som driver städföretaget Rönnäng Industritjänst har startat initiativet SchystRUT för att guida köpare av städtjänster bort från svarta löner, papperslösa anställda och rent kriminell verksamhet. De menar att det även vid offentliga upphandlingar ses mellan fingrarna på uppenbart dåliga villkor för personalen.

– Städentreprenader är för en inköpare enkelt att räkna baklänges på då arbetskraftskostnaden uppgår till cirka 80 procent av det pris som debiteras kund, säger Jens Lindquist.


LÄS MER: Rapport inifrån en parallell arbetsmarknad 


Jens Lindquist känner till företaget där paret i Kristinehamn länge städade fem gym per natt, mellan klockan 22 och 10. Hans eget städföretag hade ett större avtal med en gymkedja som avslutades – i stället tog Krzysztof och Katarzynas tidigare arbetsgivare över och fick kontrakt för städning av 40 gym. Jens Lindquist argumenterade då att konkurrentens kalkyl inte gick ihop om inte arbetsvillkoren pressades ner till en mycket låg nivå. Han menar därför att inköparna, i det här fallet en stor gymkedja, bär en stor del del av ansvaret för situationen städarna hamnar i.

– Man har som inköpare ett ansvar att informera sig till den grad att man har koll på att det man köper in inte uppenbart bidrar till denna typ av dåliga och felaktiga arbetsmarknadsvillkor, säger han.

”Polacker som utnyttjar polacker”

Bolaget där Krzysztof och Katarzyna arbetade ägs av en man med polsk bakgrund som nästan uteslutande anlitar polska medborgare. Expressen har sökt honom för en kommentar om domen i Arbetsdomstolen, utan resultat.

Han har tidigare via sitt juridiska ombud kommenterat att städarna bara var timanställda och att det därför inte stämmer att de avskedats. I september i år startade mannen upp ett nytt bolag som också ska syssla med städning.

Gymkedjan som anlitade mannens bolag vill inte kommentera domen, utan säger att man ser det som en tvist mellan städbolaget och städarna.

När paret fick sparken av arbretsgivaren vräktes de samtidigt från lägenheten de hyrde.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

– Det här handlar om polacker som utnyttjar polacker, menar paret i Kristinehamn.

Domen i Arbetsdomstolen som tvingar städbolaget att ersätta den sparkade personalen är en tredskodom. Det betyder att den ena parten inte svarat eller dykt upp vid förhandlingar och att domstolen därför dömt på bara den andra partens underlag. Inom en månad kan städbolaget höra av sig till Arbetsdomstolen och få upp målet på nytt, annars fastställs domen. 


LÄS MER: De håller Sverige rent under pandemin – för slavlön 


Se mer: Kimberly, 26: ”Att städa coronarum är naturligt nu”

Långa dagar i varma skyddskläder: ”Fick näsblod”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.