Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Domen mot svenske läkaren skjuts upp

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Läkaren Fikru Maru, till höger, har suttit fängslad i ett år i Etiopien. Här skakar han hand med förre ambassadören Jens Odlander.
Foto: Lars Wiklund

Efter tre år i etiopiskt fängelse har domen mot den svenska hjärtläkaren Fikru Maru återigen skjutits upp.

– Det blir ingen förhandling i dag, säger hans advokat Hans Bagner.

Han stod och väntade utanför domstolsbyggnaden i Addis Abeba på Fikru Maru, som skulle komma med en fångtransport från fängelset, när de av en slump fick veta av en fångvaktare att dagens förhandling har skjutits upp.

– Vi är på väg till fängelset för att hälsa på Fikru och försöka se om vi kan få mera besked. Men det blir ingen förhandling i dag och i bästa fall blir det en om tio dagar, säger Fikru Marus advokat Hans Bagner, på telefon till TT.

– Så här kan man inte hantera en person som suttit fängslad i drygt tre år för något som knappt ens existerar, säger Hans Bagner.

Fikru Maru driver sedan 2006 en hjärtklinik i huvudstaden Addis Abeba. För tre år sedan greps han, anklagad för att ha mutat landets tullminister.

"Kunde varit värre"

Sedan dess har han suttit fängslad i Kailtyfängelset i tre år, mer än dubbelt så länge som de svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye satt där. Under tiden har mutmisstankarna mot honom avskrivits och bara en mindre åtalspunkt kvarstår.

– Han anklagas för att ha gjort sig skyldig till någon slags medverkan till korruption. Men det är ingen som på allvar tror på det, säger Bagner.

Inför dagens förhandling hade Hans Bagner krävt att misstankarna skulle avskrivas och att Fikru Maru släpps fri, vilket nu tycks dröja åtminstone till den 30 juni.

"Känner mig förrådd"

I en intervju Fikru Maru gjorde med Svenska Dagbladet i våras uttryckte han stark kritik mot den svenska hanteringen av fallet.

– Jag har blivit anklagad för ett brott jag inte begått och fängslats i tre år utan att veta när jag får en dom. Jag känner mig förrådd av landet jag föddes i och av landet som adopterat mig, Sverige, sade Fikru Maru då till SvD.

Fikru Maru greps i maj 2013

Den svenske hjärtläkaren Fikru Maru greps i maj 2013. Först efter sex månader fick han veta att han var misstänkt för att ha mutat Etiopiens tullminister. Fikru Maru anklagas för att ha mutat sig fri efter att flera år tidigare ha fastnat i tullen med sjukhusutrustning som skulle användas på hans klinik i huvudstaden Addis Abeba. Sjukhuset är finansierat från Sverige av bland annat statliga Swedfund.

Ett 70-tal personer drogs in i härvan, men cirka hälften av dem är nu släppta enligt Fikru Marus juridiska ombud i Sverige, Hans Bagner. Fikru Maru förnekar brott.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.