Läkaren Fikru Maru, till höger, har suttit fängslad i ett år i Etiopien. Här skakar han hand med förre ambassadören Jens Odlander. Foto: Lars Wiklund
Läkaren Fikru Maru, till höger, har suttit fängslad i ett år i Etiopien. Här skakar han hand med förre ambassadören Jens Odlander. Foto: Lars Wiklund

Domen mot svenske läkaren skjuts upp

Publicerad

Efter tre år i etiopiskt fängelse har domen mot den svenska hjärtläkaren Fikru Maru återigen skjutits upp.

– Det blir ingen förhandling i dag, säger hans advokat Hans Bagner.

Han stod och väntade utanför domstolsbyggnaden i Addis Abeba på Fikru Maru, som skulle komma med en fångtransport från fängelset, när de av en slump fick veta av en fångvaktare att dagens förhandling har skjutits upp.

– Vi är på väg till fängelset för att hälsa på Fikru och försöka se om vi kan få mera besked. Men det blir ingen förhandling i dag och i bästa fall blir det en om tio dagar, säger Fikru Marus advokat Hans Bagner, på telefon till TT.

– Så här kan man inte hantera en person som suttit fängslad i drygt tre år för något som knappt ens existerar, säger Hans Bagner.

Fikru Maru driver sedan 2006 en hjärtklinik i huvudstaden Addis Abeba. För tre år sedan greps han, anklagad för att ha mutat landets tullminister.

"Kunde varit värre"

Sedan dess har han suttit fängslad i Kailtyfängelset i tre år, mer än dubbelt så länge som de svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye satt där. Under tiden har mutmisstankarna mot honom avskrivits och bara en mindre åtalspunkt kvarstår.

– Han anklagas för att ha gjort sig skyldig till någon slags medverkan till korruption. Men det är ingen som på allvar tror på det, säger Bagner.

Inför dagens förhandling hade Hans Bagner krävt att misstankarna skulle avskrivas och att Fikru Maru släpps fri, vilket nu tycks dröja åtminstone till den 30 juni.

"Känner mig förrådd"

I en intervju Fikru Maru gjorde med Svenska Dagbladet i våras uttryckte han stark kritik mot den svenska hanteringen av fallet.

– Jag har blivit anklagad för ett brott jag inte begått och fängslats i tre år utan att veta när jag får en dom. Jag känner mig förrådd av landet jag föddes i och av landet som adopterat mig, Sverige, sade Fikru Maru då till SvD.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag